Betalen met creditcard of debitcard. Wat zijn de voordelen?

Debitcards zijn het meest gebruikte betaalmiddel in Nederland. De meeste jongeren krijgen op een vroege leeftijd al een account bij de bank, waar een debitcard bij komt kijken. Deze kaart maakt het mogelijk om het geld van je account gemakkelijk over te maken naar een winkel of een website, om te betalen. Een creditcard werkt met hetzelfde principe, maar werkt een stuk anders als een debitcard. Ondanks de populariteit van een creditcard in het buitenland is deze betaalwijze nog steeds niet populair in Nederland. Een creditcard heeft echter een aantal voordelen.

De verschillen tussen creditcard en debitcard

Een van de grootste voordelen van een debitcard is dat je niet in de min kan staan. En een duidelijk overzicht hebt van het geld dat op je rekening staat. Je moet namelijk de kaart opwaarderen. Dit kan bij een pinautomaat. Je zet het geld op je rekening, en vervolgens kan je op het internet of bij een pinautomaat zien hoe groot dit bedrag is. Vervolgens kan je het geld uitgeven bij winkels of op websites. Je kan niet lang in de min staan met een debitcard en kan vrijwel overal betalen in heel Nederland.

Een creditcard geeft je de mogelijkheid om direct te betalen, ook als je het geld niet hebt. Je kan dus bijvoorbeeld boodschappen doen in voorspelling van je loon. Aan het einde van de maand krijg je een rekening met je creditcard die je moet betalen. Het nadeel hiervan is echter dat je flink voor verrassingen kan komen te staan als je niet bijhoudt hoeveel je uitgeeft en niet op je uitgaven let. Daarnaast worden de meeste creditcards nog steeds niet geaccepteerd bij alle winkels in Nederland. Vaak is het alleen mogelijk bij grotere steden om te betalen met deze kaarten.

Spaarcreditcards zijn echter wel aan te raden als je erg vaak op vakantie gaat naar het buitenland. Hoewel Nederland misschien niet te veel creditcards accepteert, worden deze kaarten in het buitenland bijna overal geaccepteerd. Daarnaast heb je de kaarten nodig voor het boeken van vluchten en hotels. De spaarcreditcard geeft je punten voor de betalingen die je maakt met de kaart. Deze punten kunnen vervolgens ingewisseld worden voor leuke bonussen, kortingen en geschenken. Deze kaarten zijn ideaal voor mensen die veel geld uitgeven met creditcards. Gebruik je de kaart echter weinig, dan is een normaal account misschien iets beter.

Het gemak van debitcards in Nederland

Het is vooral in kleinere steden en dorpen niet mogelijk om met een creditcard te betalen. In grotere studentensteden is dit echter wel mogelijk omdat de meeste studenten hier gebruik maken van een creditcard. In landen buiten de EU zijn creditcards namelijk vaker geaccepteerd, omdat je hiermee gemakkelijk contant geld op kan halen en als je gaat reizen naar het buitenland je geen zorgen hoeft te maken over of je debitcard wel werkt of niet. In Amerika wordt de creditcard bijvoorbeeld in het dagelijks leven erg vaak gebruikt. In Nederland is dat echter niet zo.

Via iDEAL is het mogelijk om in elke webshop af te rekenen met je pinpas. Je kan niet meer geld uitgeven dan je hebt, omdat je natuurlijk een bepaald balans hebt waar je mee omgaat. Voor gokken online is dit dan ook ideaal. Het snelle internetbankieren en contactloos betalen van de debitcards in Nederland maakt het op het moment de beste keuze als je gaat kiezen tussen een creditcard en een debitcard.