Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Brandveilig wonen: vier essentiële tips

Brandveiligheid wordt vaak onderschat. Dit terwijl er talloze dingen te doen zijn om elke plek brandveiliger te maken. Om te beginnen je eigen huis! Want met een paar eenvoudige tips die voor iedereen simpel te gebruiken zijn wordt ieder huis al een stuk brandveiliger. Gelukkig ben je hier precies op de goede plek om er meer over te leren. Wist je dat er nog steeds duizenden woningbranden per jaar plaatsvinden in Nederland? Al worden het er wel minder. Toch moet het mogelijk zijn om dit nummer nog verder omlaag te krijgen. Want de volgende tips zullen je in simpele stappen kunnen helpen om brandveiliger te wonen:

Tip 1: Zorg voor goede vluchtroutes

Denk eraan dat als er brand is, je zo snel mogelijk weg wilt kunnen zijn. Wanneer er enorm veel objecten in huis en in de weg staan, zal dit een vluchtroute kunnen belemmeren. Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt. Een duidelijk ontsnappingsroute zorgt ervoor dat je weet wat je moet doen en zo snel mogelijk buiten kunt staan. Dat is uiteindelijk in dergelijk situaties toch het belangrijkste. 

Tip 2: Rust je huis uit met voldoende blusmiddelen

Het kan altijd zijn dat je niet weg kunt komen of gelijk in wilt grijpen, bijvoorbeeld als er iets in de keuken gebeurd. Zorg daarom voor voldoende blusmiddelen op plaatsen waar dat het nuttigst is. Hierdoor kun je voorkomen dat situaties zullen escaleren. Wees daarom niet bang om zo nu en dan wat te investeren in middelen die kunnen helpen bij brandpreventie of om een brand snel de baas te zijn. Mocht je echter het gevoel hebben dat je een brand niet meer onder controle kunt krijgen dat is het beter om zo snel mogelijk weg te komen. Laat ook geregeld een brandblusser controle uitvoeren door een REOB erkend bedrijf.

Tip 3: Hang rookmelders op de juiste plaatsen op

Door in een woonruimte rookmelders op de juiste plaatsen op te hangen kunnen deze je helpen wanneer er zich rook ontwikkeld. Ze zullen een hard geluid maken zodat je gewaarschuwd wordt voor het gevaar wat op de loer ligt. Hierdoor heb je normaal gesproken voldoende tijd om te kijken wat er aan de hand is en in te grijpen. Daarom zijn rookmelders een belangrijk onderdeel om te helpen een eventuele brand te voorkomen of vroegtijdig uit te schakelen. Idealiter gaat het om NEN 2555 rookmelders. Deze rookmelders voldoen aan de strenge regelgeving van de NEN, zo hebben deze bijvoorbeeld een secundaire energie aanvoer zodat er minder kans op uitvallen is.

Tip 4: Oefen op wat je tijdens een brand kunt doen

Het is natuurlijk te hopen dat het helemaal nooit voorkomt. Maar als er dan toch een keer een brand mag zijn, weet dan wat je kunt doen. Door regelmatig alles te checken en te kijken hoe je het beste kunt reageren kun je een hoop ellende voor zijn. Een situatie als een brand zorgt vaak voor paniek, maar als je weet wat je moet doen, dan zal dit al minder zijn. Paniek is in zulke momenten dan ook je grootste vijand. Doordat je een situatie vaak oefent zal je beter weten wat te doen. De juiste uitrusting in huis zal daarbij over het algemeen een veiliger gevoel geven, en dat is altijd lekker.