Breng afwisseling aan in je tuin met haagplanten

Planten die absoluut niet mogen ontbreken in je tuin, zijn haagplanten. Met deze planten kun je vele kanten op. Niet alleen creëer je er de meest natuurlijke erfafscheidingen mee, ook zijn haagplanten zeer geschikt om vorm te geven aan je tuin. Snoei deze planten in blokken of knip er ronde bollen van. Haagplanten lenen zich dan ook uitstekend voor vorm-snoei en zorgen voor afwisseling in je tuin.

Natuurlijke erfafscheidingen

De meest belangrijke reden om voor haagplanten te kiezen, is het creëren van een haag of heg. Deze natuurlijke afscheiding biedt privacy en zorgt voor een stabiele, rustige grens van de tuin. Je kunt zelf kiezen hoe hoog je de haag wilt hebben. Voor de grens met de buren kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoge haag, om voldoende privacy te realiseren. Coniferen lenen zich hier uitstekend voor. Deze wintergroene haagplant behoudt zijn blad en zorgt daarmee ook voor privacy gedurende de winterperiode. De heg in de voortuin kun je juist weer wat korter houden. Zo kun je vanuit de woonkamer lekker naar de straat turen.

Borders en ruimtes creëren

Haagplanten lenen zich tevens uitstekend om ruimtes, hoekjes en borders mee te creëren. Op deze manier kun je de tuin op natuurlijke wijze indelen. Zorg bijvoorbeeld voor een natuurlijke afscheiding van je containers of tover een speciaal plekje in de tuin om als speelhoekje. Op deze manier maak je de tuin spannend. Laurier of Taxus zijn enkele voorbeelden van haagplanten waarmee je leuke ruimtes kunt creëren in je tuin.

Speelse vormen met haagplanten

Wil je jouw tuin een leuk speels effect meegegeven en wil je strak en modern vermijden? Dan lenen haagplanten zich daar uitstekend voor. De meeste haagplanten kun je uitstekend in bepaalde vormen snoeien. Knip een haagplant in blokken of breng ronde vormen aan in de natuurlijke afscheiding. Door hoog en laag in je tuin te combineren, breng je vorm en afwisseling aan in je tuin.

Een levendige tuin

Niet alleen zorgen de haagplanten voor afwisseling en afscheidingen in je tuin, ook brengen zij veel leven naar je tuin. Insecten, vlinders, maar ook voor vogels vormen de haagplanten een toevluchtsoord. Hier kunnen zij zich schuilhouden voor katten of andere ‘roofdieren’ die het op hen gemunt hebben. Daarnaast zijn er verschillende bes-dragende en bloeiende struiken en planten die als haagplanten gebruikt worden. Ook deze zorgen voor meer leven in je tuin en trekken insecten en vogels aan.