Check jij regelmatig jouw aardlekschakelaars?

In ieder huis is wel een groepenkast te vinden. Een belangrijk onderdeel in de groepenkast is de aardlekschakelaar. Het is daarom van belang dat je deze regelmatig test. We zullen uitleggen wat een aardlekschakelaar doet en hoe je deze zelf eenvoudig kunt testen.

Hoe werkt een aardlekschakelaar eigenlijk?

Een aardlekschakelaar meet de stroom in de nuldraad en de fasedraad. De stroom in beide draden hoort gelijk te zijn. Is dit niet het geval? Dan schakelt de aardlekschakelaar uit. De elektrische installatie wordt hierdoor spanningsloos. De aardlekschakelaar beperkt lekstroom en je voorkomt hiermee met name elektrocutie.

Het is belangrijk om te weten dat er maximaal vier groepen op een aardlekschakelaar aangesloten mogen worden. Daarnaast is het vanaf 1 september 2005 verplicht om in huisinstallaties minimaal 2 aardlekschakelaars van maximaal 30mA te hebben. Ook wordt het afgeraden om 1 fase installatieautomaten te laten beveiligen door een 3 fase aardlekschakelaar.

Het testen van de aardlekschakelaar

Zoals hiervoor al benoemd is, heeft de aardlekschakelaar een belangrijke functie. Je wilt elektrocutie natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarom is het erg belangrijk dat je regelmatig jouw aardlekschakelaars test. Zo weet je zeker dat ze nog hun werk doen. Hoe je dit doet? Het is heel eenvoudig. Schakel eerst alle apparaten uit. Vervolgens druk je de testknop op de aardlekschakelaar in. De schakelaar op dit component valt dan naar beneden, wat betekent dat de stroom uitgeschakeld wordt. Deze test dien je voor elke aardlekschakelaar in jouw groepenkast uit te voeren.

Ga altijd veilig te werk

Als je aan de slag gaat met elektra, dan moet je altijd veilig te werk gaan. Heb je ervaring met elektra? Laat het dan aan een professional over. Gebruik ook altijd goede elektromaterialen. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij Elektramat. Hun medewerkers kunnen je ook voorzien van de juiste adviezen. Door veilig te werk te gaan en de juiste materialen te gebruiken, voorkom je schade en verklein je de kans op kortsluiting.