Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De beste dakbedekking: alle soorten & kosten

Is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan is dit een geschikt moment om eens goed na te denken over welke soort dakbedekking je hierna wilt. Er zijn veel verschillende soorten, dus het kan soms lastig zijn op te bepalen welke soort dakbedekking het beste is. In dit artikel lees je welke soorten dakbedekking er zijn, welke kosten je kunt verwachten en hoe je de beste dakbedekking kiest. 

Wanneer is dakbedekking aan vervanging toe?

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt jou en je woning tegen weersinvloeden. De dakbedekking staat constant onder invloed van het weer: of het nu gaat om zonlicht, regen, wind of vorst. Deze weersinvloeden zorger er uiteindelijk voor dat kwaliteit van de dakbedekking in de loop van de jaren afneemt. Er ontstaan beschadigingen zoals scheuren en bubbels.

Over het algemeen is de dakbedekking op platte daken eerder aan vervanging toe dan bij hellende daken, omdat platte daken meer last hebben van het weer.

Over het algemeen kun jeeenvoudig zelf herkennen wanneer je dakbedekking aan vervanging toe is. Dit zijn de belangrijkste signalen:

  • De dakbedekking heeft de maximale levensduur bereikt.
  • Er ontstaan beschadigingen zoals scheuren en bubbles.
  • Je moet steeds vaker kleine reparaties uit laten voeren, waardoor de kosten snel hoog oplopen.
  • Je krijgt last van vochtproblemen.

Het moment dat je de dakbedekking moet vervangen is een goed moment om eens te kijken naar alle soorten dakbedekking en de beste te kiezen. Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor platte- en schuine daken. Laat je dakbedekking altijd vervangen door een dakdekker. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit. Op zoek naar een dakdekker of wil je meer informatie? Op deze website lees je alles over dakwerkzaamheden!

Dakbedekking plat dak

Voor platte daken heb je keuze uit vier verschillende soorten dakbedekking.

EPDM

EPDM-dakbedekking is gemaakt van elastisch materiaal. Hierdoor is het goed bestand tegen weersinvloeden. Gemiddeld gaat dit type dakbedekking 30 tot 50 jaar mee.

Bitumen

Bitumen dakbedekking is de populairste soort dakbedekking voor platte dakbedekking. Dit komt door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bitumen heeft een levensduur van gemiddeld 20 tot 30 jaar.

Pvc

Net als EPDM is Pvc een elastische soort dakbedekking. Hierdoor wordt de kans op scheuren vele malen kleiner en is dit soort dakbedekking beter bestand tegen weersinvloeden. De gemiddelde levensduur van Pvc is 15 tot 40 jaar.

Groendak

Een groendak wordt steeds populairder: de dakbedekking bestaat dan uit beplanting. Dit brengt diverse voordelen met zich mee. Een groendak is de duurzaamste keuze en heeft een lange levensduur van 50 tot 70 jaar. Een groendak is ook geschikt op hellende daken met een maximale hellingshoek van 5 graden.

Dakbedekking schuin dak

Voor een schuin dak heb je ook keuze uit vier verschillende soorten dakbedekking.

Dakpannen

Voor hellende daken zijn dakpannen verreweg het populairst. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Dakpannen hebben een levensduur van ongeveer 30 tot 50 jaar.

Leien

Leien zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en hebben een natuurlijke uitstraling. Je kunt kiezen uit natuur- en kunstleien. Beide hebben een lange levensduur, gemiddeld tussen de 25 en 100 jaar.

Riet

Je ziet rieten daken vaak in een landelijke omgeving. Een rieten dak is een traditionele soort dakbedekking met een gemiddelde levensduur van 30 tot 35 jaar.

Zink

Zink is een duurzame soort dakbedekking gemaakt van flexibel metaal. Hierdoor heeft het een erg lange levensduur van gemiddeld 70 tot 100 jaar.

Kosten dakbedekking vervangen

De kosten voor het vervangen van de dakbedekking hangt af van verschillende factoren, zoals het tarief van de dakdekker en de gekozen soort dakbedekking.

Bij platte daken moet je rekening houden met: EPDM kost €60,- tot €80,- per vierkante meter. Bitumen dakbedekking kost €40,- tot €60,- per vierkante meter. Pvc kost €50,- tot €70,- per m². Groendak kost €40,- tot €200,- per m².

Bij hellende daken moet je rekening houden met: de prijzen voor dakpannen zijn €30,- tot €60,- per m². Voor een leien dakbedekking moet je denken aan €65,- tot €120,- per m². Rieten dakbedekking is €70,- tot €95,- per vierkante meter. Zink kost tussen de €90,- en €110,- per m².

Hoe kies je de beste dakbedekking?

Maar welke soort dakbedekking is het beste? Het antwoord is: de een is niet per se beter dan de ander. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en het budget.

Probeer in je keuze wel rekening te houden met de volgende zaken:

1. Kies een soort dakbedekking wat bij je woning en de omgeving past: niet iedere soort dakbedekking past even mooi bij je woning en de omgeving. Kijk om je heen wat mensen in de buurt hebben en neem dit mee in je keuze.

2. Kijk naar de levensduur:
de levensduur van de dakbedekking is natuurlijk geen vast gegeven. De gemiddelde levensduur biedt wel een goede indicatie. Het is wel belangrijk dat je het dak regelmatig laat onderhouden om zo de levensduur van de dakbedekking te verlengen.

3. Houdt rekening met je budget: je budget speelt misschien wel de belangrijkste rol in je keuze. Probeer je alleen niet blind te staren op het budget. Probeer ook te kijken naar de gemiddelde levensduur en de prijs-kwaliteitverhouding.