De beste tips voor een opgeruimde tiener(kamer)

Tieners, en ja die leeftijd begint echt bij 10, kunnen elke ouder wanhoop brengen. We kunnen je wel vertellen dat de tijd weer overgaat, maar tips die je helpen deze periode stressvrij door te komen, zijn misschien waardevoller. 

Laten we beginnen met te zeggen dat je tiener het in deze periode ook niet makkelijk heeft. Niet alleen hebben ze gewoon meer slaap nodig (terwijl ze graag later naar bed gaan) ook moeten ze hun eigen ritme, voorkeuren, stijl en ideeën ontdekken. En dat gaat bij veel tieners met een hoop troep gepaard. Je zult niet de eerste ouder zijn die bij het openen van de kamerdeur van zoon- of dochterlief die direct weer dicht doet. Wat kun je er aan doen om het voor jullie beide een beetje fijn te houden?

Communiceer

Waarschijnlijk niet het eerste waar je kind op zit te wachten, maar duidelijk maken wat je van elkaar verwacht, maakt het wel makkelijker. Geef je kind aan wat jouw grenzen zijn en waarom. Dat geldt voor tijden dat ze thuis moeten komen, je wil dat ze hun bed uit zijn maar ook wanneer een kamer opgeruimd moet zijn of wie deze schoonmaakt. Bepaal ook wat er gebeurt als afspraken niet nagekomen worden. Bijvoorbeeld alles wat er in de kamer ligt op bed leggen als je gaat stofzuigen en na 2x in een vuilniszak? Vraag ook aan je kind of hij/zij redelijk vindt wat je vraagt. Zo kun je elkaar misschien iets tegemoet komen. 

Tip: Vraag voor je een tijd aangeeft eerst naar de mening van je kind. Vaak geven ze zelf een strengere regel aan dan jij zou bedenken. Dat geeft je de ruimte om iets losser te zijn in plaats van andersom. 

Geef ze de middelen

Het klinkt gek maar door ze bijvoorbeeld meerdere tassen te geven voor verschillende doeleinden, houden ze zaken makkelijker gescheiden en is hun kamer wat beter geordend. Goede stevige schooltassen zorgen ervoor dat alles van school bij elkaar zit. Een Herschel rugzak is niet alleen ruimtelijk maar ook heel trendy. Hier zullen ze als vanzelf eerder zuinig op zijn. En mooie schoudertas geeft je dochter het gevoel er bij te horen en het geeft haar de ruimte om haar spullen voor even weg met vrienden makkelijk bij elkaar te houden. 

Beloon

Als er vaak iets is waar je het niet mee eens bent, vergeet je ze te belonen als iets wel goed gaat. En juist daar kun je het verschil maken. Negeer een keer alle dingen die niet goed gaan en beloon wat goed gaat. Je kind wil graag de aandacht van je en het is voor jullie beide fijn als dat op een positieve manier kan. Hou positieve zaken aan. Maak ze duidelijk dat als ze bijvoorbeeld kun was in de mand doen, die eerder gewassen wordt. Lag het er niet, wordt niet boos en maak er geen woorden aan vuil. Vertel alleen dat het er niet bij lag en dus niet gewassen is als ze vragen waar de sportkleding is of die ene lievelingstrui is. 

Geef vertrouwen

Ook vertrouwen geven is belangrijk. Laat ze iets belangrijks zelf doen. Een avond per week koken bijvoorbeeld en laat ze dan wel zelf kiezen wat ze maken. Zo krijgen ze invloed en het gevoel dat ze dingen zelf kunnen. En vraag eens om advies. Het is namelijk fijn om te weten dat jouw mening telt. Ook of juist voor een puber. Maar blijf wel de ouder. Vrienden zoeken ze zelf wel.