Stoelfiets

De directe gevolgen voor werknemers die thuiswerken

Tegenwoordig, weliswaar noodgedwongen, werken steeds meer mensen thuis. Ze gaan niet of slechts enkele dagen naar kantoor en de rest van de week wordt er vanuit huis gewerkt. Er ontstaat een samenleving waar de werkgever steeds flexibeler wordt en waarin thuiswerken steeds normaler wordt. Thuiswerken heeft natuurlijk grote gevolgen voor zowel de werknemers als de werkgevers. In deze blog gaan we verder in op de voordelen en nadelen voor de werknemer. De voordelen van het thuiswerken zijn:

 • Je hoeft niet te reizen naar je werk. Dit levert extra tijd op die gebruikt kan worden voor de kinderen, sporten, boodschappen doen etc.
 • Door minder tijdsdruk kun je effectiever en ´frisser´ werken. Uiteindelijk zal dit het werkresultaat ten goede komen.
 • Zelfbeschikkingsrecht. Het gevoel dat je zelf de dag kan indelen en bepalen of je vanuit huis werkt, geeft je een gevoel van vertrouwen.
 • De dag kan over het algemeen zelf ingedeeld worden. Je kunt sneller een drinkpauze of iets dergelijks inlassen, waarna je vervolgens weer goed geconcentreerd verder kan werken. Uiteraard wordt wel verwacht dat je alle geplande werkzaamheden uitvoert. 
 • Betere kwaliteit van het werk. Dit ontstaat, doordat je beter geconcentreerd bent. 
 • De medewerkers zullen minder snel ziek zijn. Doordat je tevreden bent en minder stress ervaart ben je minder vatbaar voor ziektes.
 • Uitwijkmogelijkheid. Wanneer verwacht wordt dat er bijvoorbeeld veel verkeer op de weg zal zijn, kun je bepalen om thuis te gaan werken. Op deze manier bespaar je veel tijd en sta je niet onnodig in de file. 

Naast alle voordelen heeft het thuiswerken natuurlijk ook nadelen. De belangrijkste nadelen zijn:

 • Gebrek aan sociale contacten. Doordat je vanuit huis werkt, heb je niet direct collega´s om je heen. Bovendien ben je soms dagen alleen maar in huis, dit bevordert de sociale contacten natuurlijk niet.
 • Communicatie met je collega´s. Naast het sociale aspect zijn ook de werkgerelateerde gesprekken wat lastiger om te voeren. Ondanks de vele mogelijkheden zoals web whatsapp en videocalls is het net wat makkelijker om snel even naar je collega toe te lopen.
 • De werknemer moet discipline hebben. Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk wel de discipline kunnen hebben om ook daadwerkelijk aan het werk te gaan. 
 • Vergeet niet te bewegen. Daar waar je normaal gesproken in de pauze een rondje loopt met je collega´s zou je dit nu sneller over slaan. Zorg dus dat je wel voldoende in beweging blijft. Ook tijdens je werkzaamheden kun je bezig zijn met bewegen door bijvoorbeeld een stoelfiets aan te schaffen. 
 • Een goede werkplek is belangrijk. Wanneer je vaak thuis werkt is het belangrijk een goede, rustige werkplek te creëren. Niet iedereen heeft dit ter beschikking, maar dit is nodig om goed te kunnen werken.

Zoals verwacht heeft thuiswerken dus vele voor- en nadelen. Op basis van al deze voor- en nadelen kun je een afweging maken of thuiswerken voor jou interessant is. Als je bijvoorbeeld van je zelf weet dat je geen discipline hebt wanneer je vanuit huis werkt, is het niet verstandig om overwegend thuis te gaan werken. Wanneer je dit wel hebt of lang onderweg bent naar je werk is thuiswerken natuurlijk wel heel erg gewenst. En als je geen idee hebt of jij een thuiswerker bent, probeer het dan gewoon uit! Eén ding weten we in ieder geval zeker: Thuiswerken is de toekomst!