Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De échte wijnliefhebber…

…weet wat de term lust for life inhoudt! En dat je behoorlijk veel van het begeerlijke druivennat weet, draag je natuurlijk maar wat graag uit.

Of in ieder geval dat je bezig bent jezelf de belangrijkste feiten en vaardigheden omtrent de respectvolle behandeling van deze gezellige dorstlesser aan te leren. Hoewel, dorstlesser? Wijn smaakt altijd naar meer! Maar drink wel met mate, natuurlijk.

Hoe dan ook, je wilt er wel zeker van zijn dat je jouw favoriete wijnen op een zo aantrekkelijk mogelijke manier kunt presenteren. Zowel in als buiten de fles en daar tussenin. Met dat laatste bedoelen we de manier die je toepast om een fles open te maken. Want ook daarmee kun je aantonen dat je wel degelijk enige expertise kunt overleggen wanneer het op wijn aankomt!

Al deze elementen en meer bespreken we hieronder. Wellicht leer je iets van ons kleine overzicht, of word je herinnerd aan een accessoire dat je nog niet in huis had gehaald. Eén ding is zeker; de eerstvolgende keer dat jij een feestje geeft, zet je jezelf met jouw kennen en kunnen volop in de belangstelling!

Fles openen

Dat is niet zo moeilijk, zou je denken. wikkel eraf, kurkentrekker erin en plop! Klaar is Kees. Oh ja, en champagneflessen eerst flink schudden voordat je ze laat knallen.

Dat laatste is een wijdverspreide mythe. Natuurlijk komen alle bubbels zo feestelijk naar buiten, maar de champagne verliest wel z’n smaak en prikkeling hierdoor. Open de fles dus altijd op een meer normale en gangbare manier. Hoe dan precies? Probeer eens één of meerdere van onderstaande methodes uit.

  • Kelnersmes: dit is zo’n fancy opener die kelners in restaurants en wijnbars altijd bij zich dragen. De correcte manier om een fles hiermee te openen is met het lemmet het folie tot onderaan de hals weg te snijden. De wijn mag deze niet raken terwijl die geschonken wordt, omdat die anders de metaalsmaak van het folie mee kan nemen. Draai vervolgens de opener in de kruk totdat die nog maar één slag verder kan. Plaats vervolgens de eerste richel van de hefboomarm tegen de hals van de fles en beweeg het kelnersmes omhoog. Verwijder daarna de kurk volledig met je vingers en laat die ruiken aan je gasten ter goedkeuring. Zo doet een professional het!
  • Klauwhamer en spijkers: creatief is dit wel. Je hamert voorzichtig een aantal lange spijkers in de kurk, die je vervolgens met behulp van de klauwhamer één voor één verwijdert. Zo komt de kurk langzaam maar zeker omhoog.
  • Coravin systeem: laat de kurk er lekker in zitten maar sluit de Coravin erop aan. De naald die je door de kurk heen drukt, spuit er argongas in, zodat je de wijn gewoon uit het apparaat kunt schenken. Handig toch? Er komt immers geen zuurstof binnen, waar de smaak negatief door wordt beïnvloed.

Glazen

Hier kunnen we kort over zijn. Haal het mooiste kristal in huis en laat zien dat je het onderscheid tussen de verschillende soorten kent! De meest ronde glazen zijn bedoeld om de smaak en de temperatuur van rode wijn te behouden. De iets smallere variant doet hetzelfde voor witte wijn en champagne bruist het beste in de langwerpige glazen die fluten genoemd worden.

Wijnrek

Heb je een flinke verzameling aan prestigieuze wijnen opgebouwd of ben je hier druk mee bezig? Dan stel je die natuurlijk tentoon in een stijlvol wijnrek dat perfect bij jouw persoonlijke stijl en interieur past! Zo kunnen je gasten zelf hun favoriete wijn uitkiezen. Als je ze dat toestaat, natuurlijk.