De invloed van de hypotheekrente op je maximale hypotheek

Sinds het begin van dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen. Vooral voor mensen die op het moment op zoek zijn naar een nieuwe woning is dit nadelig. Dit komt doordat je maximale hypotheek beïnvloed wordt door de hoogte van de hypotheekrente. Met andere woorden, als je je maximale hypotheek berekent, zal de rente hier invloed op hebben. In dit artikel lees je hier meer over. 

In januari van 2022 was het nog mogelijk om een hypotheek met NHG voor 20 jaar af te sluiten met een rente van circa 1,5 procent. Vandaag de dag is dit al naar zo’n 4,5 procent gestegen. Of deze stijging doorzet of juist afneemt, is bovendien nog maar de vraag. De inflatie heeft hier veel invloed op en op het moment stijgt dit percentage ook nog steeds. Daarom is de kans aanwezig dat de hypotheekrente dit jaar nog verder toeneemt. Waarschijnlijk vraag je je ook af hoe erg die stijging nu precies is. De rente is immers nog steeds fors lager dan het in het verleden geweest is.

Desondanks heeft de toename van de  huidige hypotheekrente zeker wel invloed op je maximale hypotheek. Dit kunnen we het beste laten zien aan de hand van een voorbeeld waarbij een stel jaarlijks samen 75 duizend euro verdient. De grootverdiener brengt 45 duizend euro in het laatje per jaar, de andere partner zorgt dus voor de andere 30 duizend euro. In januari kon dit koppel een maximale hypotheek krijgen van bijna 385 duizend euro. Vandaag de dag eindigen ze met een maximale hypotheek van zo’n 350 duizend euro. Dit komt dus puur doordat de hypotheekrente zo hard gestegen is in 2022.

In dit voorbeeld heeft de gestegen rente ervoor gezorgd dat het stel maar liefst ongeveer 35 duizend euro minder kan lenen van de hypotheekverstrekker. Dat is in minder dan een jaar gebeurd! Het zou bovendien kunnen dat de hypotheekrente nog verder stijgt met alle gevolgen van dien. Dit gebeurt waarschijnlijk als de Europese Centrale Bank ervoor kiest om in 2022 de marktrente nog hoger te plaatsen. Hierdoor stijgt de hypotheekrente zeer waarschijnlijk mee, wat dus weer een negatieve invloed op de maximale hypotheek heeft.

De stijgende hypotheekrente heeft niet alleen maar nadelen. Als pluspunt heeft een stijgende rente namelijk dat de huizenmarkt een beetje tot bedaren komt. Dit komt doordat kopers bij een hogere hypotheekrente minder te besteden hebben. Daardoor zullen er minder mensen zijn die een specifiek huis willen kopen. Daarnaast resulteert dit over het algemeen in minder overbiedingen. Op de lange termijn zullen de huizenprijzen in ons land dus dalen door de stijgende hypotheekrente. Wanneer dit precies zal plaatsvinden, is onduidelijk. Dit hangt namelijk echt af van de stijging van de rente. Bovendien is er nog altijd sprake van een krapte op de Nederlandse woningmarkt, wat niet helpt bij het dalen van de woningprijzen. Dit probleem kan natuurlijk niet snel opgelost worden, hier hebben we dus nog wel even mee te maken.