De juiste bedden en de perfecte houding

Ongeveer een derde van ons leven zijn wij mensen aan het slapen. Dat is waarschijnlijk een stuk langer dan je had gedacht. Het is dan ook echt heel veel tijd. Hoewel je tijdens het slapen niet bewust bent van hoe je bijvoorbeeld ligt, je slaaphouding is samen met andere dingen erg belangrijk als het gaat om het verkrijgen van een goede nachtrust. En een goede nachtrust is één van de belangrijkste dingen in het leven.

Een goede houding

Tijdens je slaap neem je verschillende houdingen aan en dit kan zowel goed of slecht zijn voor het lichaam, afhankelijk van de houding. Misschien denk je dat je vooral in een houding ligt, maar gedurende de nacht neem je verschillende houdingen aan. De ene houding is beter dan de ander. Zo is een positie op de rug of de zij een geschikte houding maar kan een ligging op de buik erg slecht zijn voor de rug. Je wil namelijk de ruggengraat recht houden, en tijdens de buikligging zakt hij meer in. Ook in een zijligging kan de ruggengraat scheef komen te liggen, daarom is het belangrijk dat je goed op de zij ligt. Trek je knie bijvoorbeeld niet te ver naar boven, want zo trek je de ruggengraat weer krom. Houd de benen juist een beetje op elkaar en zorg ervoor dat je schouder waar je niet op ligt, recht naar boven wijst. Zo weet je dat je de rug gestrekt houdt. Een zijslaapkussen of zwangerschapskussen kan je enorm helpen om een comfortabele zijpositie te vinden en deze ’s nachts ook te behouden.

Waar slaap je op?

Naast je eigen houding speelt het bed waar je in ligt een grote rol. En nee, je hoeft nu niet een nieuw bed kopen. In het bijzonder zijn het matras en je kussen belangrijk. Een zacht matras kan misschien comfortabel zijn, maar voor de rug geen goede optie. Hetzelfde geld voor het kussen waar je op slaapt. Je hebt een bepaalde hoeveelheid stevigheid nodig om goed te zijn voor het lichaam. De rug moet recht liggen zonder dat je het gevoel hebt dat je op een baksteen ligt. Voor het kussen hetzelfde verhaal: zorg dat je hoofd licht opgetild wordt door het kussen, maar niet te veel of te weinig. Bijvoorbeeld een latex matras is prima, maar elk ander matras kun je ook gewoon gebruiken.

Toch komt het in veel gevallen aan op persoonlijke voorkeur. Kijk naar een matras en kussen wat jij comfortabel vindt, maar let er wel goed bij op dat jouw hoofd nog recht ligt en dat je niet te veel het matras in zakt. Dat is namelijk hoe je klachten kunt krijgen.