De juiste klimhoogte voor jouw klus

De ramen wassen, een kozijn verven, een lampje vervangen of bladeren uit de dakgoot halen. Voor deze klussen in en rond het huis is een ladder ideaal. Voor grotere klussen, zoals schilderen van de buitenzijde van het huis, is werken op een steiger het prettigst. Bij rolsteigers, ladders en trappen wordt er over diverse soorten hoogtes gesproken. Wat is de beste klimhoogte voor jouw  klus?

Bij een rolsteiger spreken we over stahoogte, ook wel platformhoogte genoemd. Hiermee wordt de hoogte van de steigervloer bedoeld. Verwar dit niet met de werkhoogte, want dat is de hoogte waarop gewerkt wordt. Als je aan het schilderen bent, is dit dus de hoogte waarop je je kwast houdt. Meestal wordt de werkhoogte berekend door twee meter bij de platformhoogte op te tellen. Als we het over ‘steigerhoogte’ hebben, dan bedoelen we de totale hoogte van de steiger. Dus gemeten vanaf de grond tot aan het hoogste deel van de steiger. Dit berekenen we door één meter bij de platformhoogte op te tellen.

Platformlengte

Naast de hoogte van de rolsteiger speelt ook de lengte van het platform een rol. Is dit groot genoeg om erop te werken én om al je materiaal kwijt te kunnen? De platformen kunnen een lengtes hebben van 1,85, 2,45 of 3,05 meter. Een klein platform is aan te raden als je niet zoveel ruimte hebt. Werk je met meerdere mensen tegelijk op het platform, dan kun je het best voor een groter platform kiezen.

Ladderhoogte, stahoogte en transporthoogte

Bij een ladder spreken we over ladderhoogte, stahoogte en transporthoogte. Met ladderhoogte wordt uiteraard de hoogte van de ladder bedoeld. Onder maximale stahoogte verstaan we de maximaal toegestane hoogte waarop je op een ladder mag staan. Deze hoogte wordt op veel ladders gemarkeerd. De maximale stahoogte verschilt per ladder. Over het algemeen geldt dat je de vier laatste sporten niet gebruikt. Daarom berekenen we de stahoogte door een meter van de totale ladderhoogte af te trekken. De werkhoogte wordt berekend door eerst één meter van de ladderhoogte af te trekken en vervolgens twee meter hierbij op te tellen.

Houd rekening met de werkhoogte

Wil je een ladder kopen? Kijk dan allereerst naar de kwaliteit. Altrex ladders zijn heel populair vanwege de veiligheid en veelzijdigheid. Deze ladders kunnen zowel door doe-het-zelvers als door bedrijven worden gebruikt. Houdt bij je ladderkeuze ook rekening met de juiste werkhoogte. Het is logisch dat je voor het recht leggen van de dakpannen een andere werkhoogte nodig hebt dan voor het verven van de woonkamer. Als de werkhoogte te laag is, dan heb je kans op pijnlijke armen of rug, terwijl je bij een te hoge werkruimte boven je hoofd moet werken, wat ook niet erg prettig is.

Onder transporthoogte verstaan we tot slot de hoogte van ladderhoogte als deze is ingeschoven is. Deze maat is vooral handig om er achter te komen of de ladder in de auto past. Bij telescoopladders, tweedelige en driedelige ladders zijn er twee soorten ladderhoogtes: ingeschoven en uitgeschoven. Deze ladders zijn vaak ook per sport in hoogte verstelbaar.

Let op

Op een ladder is je werkhoogte iets lager dan bij het werken op een steiger. Op een trap hanteer je 1,80 meter in plaats van twee  meter bij een steiger. Dat komt doordat een trap veel minder stabiel is.