Dé trends op het gebied van raamdecoratie in 2021

Hoeveel tijd heb jij het afgelopen jaar thuis doorgebracht? Meer tijd dan je gepland had? Je bent niet de enige, in 2020 hebben veel Nederlanders uit voorzorg of verplichting vaak thuis gezeten. Raak je een beetje uitgekeken op het interieur en wil je graag wat veranderen? Dan is er geen betere keuze dan nieuwe gordijnen in huis. Hier vindt je dé trends en raamdecoratie ideeën voor 2021.

1. Opvallend onopvallend

Door een raam kun je kijken, door een muur niet. Wat is dan een gordijn? Een muur die je kunt openen of een raam dat je ondoorzichtig kunt maken? Een beetje vreemde vraag wellicht maar we hebben zolang in een lockdown gezeten dat we overal een filosofisch vraagstuk van maken… Feit is dat raamdecoratie een bijzonder onderdeel uitmaakt van het interieur omdat het zowel zichtbaar (dicht) als onzichtbaar (open) kan zijn. In 2021 maken we er geen pronkstuk meer van, maar worden gordijnen ingezet als ondersteunend element in de ruimte. Dit laat decoraties aan de wand beter tot zijn recht komen, of plaats een mooie schemerlamp in de hoek van de kamer. De raamdecoratie valt op dankzij die neutrale uitstraling.

2. Openen aan de bovenzijde

Gordijnen schuiven van links naar rechts of van beneden naar boven. Schuifgordijnen kunnen ook nog van rechts naar links schuiven, maar kunnen andere soorten gordijnen ook van boven naar beneden openen? De meeste verticale gordijnen zijn beperkt tot één richting, daarmee heb je minder controle op het invallend licht. Plisségordijnen kunnen zowel onder als boven geopend worden, zo kun je aan beide zijden licht doorlaten. Je hebt ook meer controle over de inkijk waarmee plisségordijnen eveneens de privacy kunnen verhogen. De ‘duette’ uitvoering met dubbele stof heeft ‘luchtkamers’ die een isolerende werking hebben. Met alle unieke eigenschappen zijn plisségordijnen dé raamdecoratie trend voor 2021.

3. De kunst van reflectie

Wat betreft de kleuren wordt er vooral gekozen voor minder verzadigde kleuren. Dit betekent minder fel, rustig en stijlvol. Als je bordeaux rood of navy blauw te donker vindt dan is er nog een interessante optie; lichte rolgordijnen. Die reflecteren namelijk het licht in de ruimte, wat mooi inhaakt op de trend in verlichting waarbij gekleurde LED verlichting wordt gebruikt om de sfeer te bepalen. Plaats lampen in de buurt van de gordijnen en richt ze op de raamdecoratie. Er zal dan een gloed van het oppervlak stralen in de gewenste tint. Door de reflectie wordt het gekleurde licht meer diffuus wat een subtiel effect geeft. Lichtgekleurde rolgordijnen in combinatie met gekleurde verlichting zoals de Philips Hue lampen leveren een prachtig canvas voor een sfeervol interieur. Met een TaHoma systeem kun je diverse ‘smart’ functies aan elkaar koppelen.

4. Ook als zonwering

Het kwik stijgt ieder jaar verder, de airco’s zijn niet aan te slepen. Een budgetvriendelijke oplossing is het sluiten van de gordijnen overdag. Dit kan al snel enkele graden verschil maken. Ook doorzichtige vitrage kan dienst doen als zonwering maar dan vooral om het licht te breken. In plaats van verblindende zonnestralen breken semi-transparante gordijnen het zonlicht voor een perfecte ‘glow’. Je hebt geen anti-rimpel crème meer nodig omdat het diffuse licht jouw huid doet stralen! Verduisterende overgordijnen zijn weer zeer geschikt om het meubilair te beschermen tegen schadelijk UV-licht. Dit geldt overigens ook voor de bewoners!

5. Beter slapen met verduisterende gordijnen

Slapeloze nachten door straatverlichting of gewoon door stress. Met verduisterende raamdecoratie zorg je voor echte nachtrust met de nadruk op ‘rust’. Zorg dat de gordijnen goed worden opgemeten en laat ze dicht op het venster of muur aansluiten. Zo komt er geen licht door aan de randen. Verduisterende gordijnen kunnen ook weer als zonwering dienen. Maar wat doe je in het duister als je een kleine boodschap moeten maken? Een lamp op het nachtkastje helpt al, op de overloop of in het toilet kun je een (gedimde) lamp aan een bewegingssensor koppelen. Dat is praktisch én veilig.

6. Automatiseren van de raamdecoratie

We hebben al enkele keren de voordelen van (automatische) LED verlichting genoemd, steeds meer huishoudens kiezen voor smart lights. Wist je dat er ook smart raamdecoratie bestaat? De PoweredBlinds van Somfy bijvoorbeeld, die weer samenwerken met het TaHoma smart home systeem of met Philips Hue verlichting. Sluit er tevens een Honeywell slimme thermostaat op aan of bedien je woning met Apple Siri of Google Home. Raamdecoratie valt op dezelfde wijze te automatiseren, wanneer je thuis bent of op vakantie. Automatische raamdecoratie voorkomt daarnaast slijtage omdat je zelf niet aan koordjes of gordijnstof hoeft te trekken. Er zijn diverse configuratiemogelijkheden, met een ingebouwde accu is er zelfs geen stopcontact nodig. Bedienen kan met een smartphone app, op een tablet of met een afstandsbediening. Ben je (nog) geen fan van huisautomatisering? Wees gerust, je kunt de raamdecoratie als individuele functie gebruiken, je hoeft niet verbonden te zijn met ‘de cloud’.