De verzwaarde deken

De verzwaarde deken is een nieuw concept in Nederland en is snel bekend geworden. De naam zegt het al, het is een deken, maar dan zwaarder. De verzwaarde deken is een manier om met een geborgen en veilig gevoel in slaap te vallen. De druk die de deken uitoefent op het lichaam zorgt voor dit gevoel en brengt andere positieve aspecten met zich mee. In dit artikel bespreken we hoe dit komt en wat een verzwaarde deken precies is.

Hoe werkt het?

De verzwaarde deken werkt zoals ieder andere deken. Het grote verschil is dat de verzwaarde deken ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale deken. Een goede richtlijn hierin is om de verzwaarde deken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht te laten zijn. Zo zorg je ervoor dat je genoeg druk op het lichaam krijgt, maar niet te veel (dan wordt het oncomfortabel. Bij twijfel kun je vaak het beste voor de zwaardere variant gaan.

Wanneer je onder de deken ligt, drukt deze zachtjes op je lichaam. Dit wordt ook wel diepe druk stimulatie genoemd en is een medisch kalmeringstechniek. Deze kalmeringstechniek verhoogt de productie van o.a. melatonine (slaaphormoon) en serotonine (gelukshormoon) en verlaagt de productie van cortisol (stresshormoon).

Deze kalmeringstechniek brengt hetzelfde effect met zich mee als het krijgen van een stevige knuffel. Het verlaagt de alertheid en beïnvloedt op een kalme en zachte manier het zenuwstelstel. Het gewicht in de deken is gelijk verspreid, waardoor deze een gelijke en diepe druk op het lichaam kan uitoefenen.

Het effect van de verzwaarde deken

Het effect hiervan is dat, wanneer je onder de deken ligt, je een geborgen en veilig gevoel ervaart. Dit gevoel draagt bij aan het sneller in slaap komen en het gedurende de nacht beter doorslapen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de verzwaarde deken alle symptomen van slapeloosheid bestrijdt.

Hoe zit de deken in elkaar?

De deken is een stuk zwaarder dan een normale deken, maar waar komt dit gewicht vandaan? De deken bevat 7 lagen waardoor deze tegelijkertijd ventilerend en zwaar kan zijn. De 7 lagen zien er als volgt uit:

De eerste lagen zijn van katoen. Dit zijn de buitenste lagen van de deken.

De tweede en zesde laag zijn gemaakt van polyester.

De lagen daarbinnen (derde en vijfde) zijn ook gemaakt van polyester. Deze lagen bestaan uit vakjes.

De vierde laag is de vulling van de vakjes. De vulling bestaat uit hypoallergeen fijn glaszand. Dit is niet giftig en smaak-en geurloos.

Deze lagen gecombineerd met elkaar brengt een sterk, maar ventilerend effect met zich mee. De deken voelt aan de buitenkant door het katoen erg zacht aan, maar heeft toch de zware vulling. Kortom, wij raden het een verzwaarde deken kopen aan!