De voordelen van een PVC vloer op een rijtje

PVC vloeren zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dat is niet zo vreemd, want een PVC vloer is erg mooi. Daarnaast heeft het materiaal nog een heel aantal voordelen dat andere vloeren missen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een PVC vloer in je woning.

1.         Bestand tegen krassen en deuken

Vrijwel alle vloeren zijn gevoelig voor krassen en deuken. Laat je iets zwaars vallen, dan beschadig je het oppervlak van de vloer. En verplaats je een zwaar meubel zonder het op te tillen, dan eindig je met flinke krassen in je vloer. Een PVC vloer heeft echter zo’n sterke toplaag dat hij vrijwel niet te beschadigen is.

2. Bestand tegen vocht

Elke vloer wordt weleens nat. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je het maar weer snel afdroogt. Veel vloeren zijn gevoelig voor vocht. Maar alweer is PVC een uitzondering. Het is een kunststof en is zodoende volledig ongevoelig voor vocht. Ga je een PVC vloer kopen, let dan wel goed op de kwaliteit. Bij matige PVC vloeren of vloeren die slecht zijn gelegd kan er wel vocht van boven de vloer doordringen tot onder de vloer. Is de vloer echter van goede kwaliteit en goed gelegd, dan zul je nooit vochtproblemen krijgen.

3. Gemakkelijk te reinigen

Een PVC vloer heeft een harde toplaag die ook glad is. Dat maakt de vloer extra gemakkelijk te reinigen. Vuil kan zich moeilijk hechten aan de vloer en is er zo weer af te poetsen. Uiteraard is de vloer zowel droog als nat te reinigen. Ook een stoomreiniger is erg geschikt om een PVC vloer mee schoon te maken.

4. Goede geleiding van warmte

Een PVC vloer is dunner dan laminaat of hout. Het geleidt ook veel gemakkelijker. Daardoor is de vloer ideaal om te combineren met vloerverwarming. Een klein nadeel van een PVC vloer is dat hij vrijwel niet isoleert. Wil je hem dus gebruiken op een koude vloer (bijvoorbeeld een betonvloer boven de kruipruimte), dan is het verstandig om er een isolerende laag onder te leggen. Ga je vloerverwarming plaatsen, dan is het verstandig om tijdens de verbouwing ook direct een PVC vloer te (laten) leggen.

5. Strakke plaatsing

De PVC vloer kan heel mooi strak langs de muren worden gelegd. PVC is een kunststof en is ongevoelig voor de omstandigheden. Een PVC vloer zal nooit net zoals hout gaan werken en zal dus ook keurig strak gelegd kunnen worden zonder dat dat later problemen oplevert. Je hebt geen plakplinten nodig, al zijn opstaande plinten wel mooi als afwerking. Voornamelijk omdat de vloer rondom kozijnen gekit moet worden en je dit natuurlijk netjes wilt afwerken.

6. Goede geluiddemping

De bovenlaag van een PVC vloer is iets flexibeler dan die van bijvoorbeeld laminaat. Bovendien wordt een gelijmde PVC vloer rechtstreeks op de ondervloer gelegd. Doordat er geen extra laag tussen zit, wordt geluid direct opgenomen door de ondervloer. Deze is meestal van beton, wat contactgeluid nauwelijks doorgeeft. Een gelijmde PVC vloer heeft dus een zeer goede geluiddempende werking. Een klik PVC vloer heeft wel een extra isolerende onderlaag nodig, omdat het PVC dan los op de ondervloer komt te liggen.

Een PVC vloer heeft behoorlijk wat voordelen. De belangrijkste reden waarom mensen deze vloer kiezen is omdat hij zo slijtvast is. Veel PVC vloeren hebben een garantieperiode van 25 jaar. En dat is niet gek als je ziet hoe lang de vloeren meegaan. Ben jij op zoek naar een mooie passende vloer voor je interieur? Dan is een PVC vloer een goede keus.