De woonkamer inrichten

De woonkamer is, naast de keuken, het hart van het huis. Hier wordt geleefd en ben je groot deel van de dag te vinden. Gezellig samen op de bank een serie, thuiswerken of spelletjes doen aan de eetkamertafel. De woonkamer is een belangrijke ruimte in een huis. Juist daarom is het belangrijk goed te kijken naar de inrichting van de woonkamer! Hoe pak je dat nu het beste aan? 

Wat je zeker niet mag negeren!

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een woonkamer. Je moet rekening houden met vorm van de kamer, de omvang en de lichtinval. Maar waar je de woonkamer allemaal voor gebruikt, je eigen smaak en mogelijk zelfs de seizoenen spelen een rol.

Vaak is het fijn om voor het inrichten van een ruimte te beginnen met het maken van een mood-board. Een hippe term om op een groot vel papier beelden te knippen en plakken die je aanspreken.

Dat kunnen plaatjes zijn van andere woonkamers, maar dat hoeft niet! Misschien vind je de kleurencombinatie in een natuurfoto wel prachtig, of geeft een modefoto precies de sfeer weer die je zoekt. Verzamel alles wat je aanspreekt.

Als je de knipsels gaat opplakken zul je keuzes moeten gaan maken en filter je de belangrijkste beelden eruit. Wanneer het af is heb je een mooi overzicht van je persoonlijke voorkeuren!

Houd rekening met het formaat en afmetingen van de woonkamer

Houd bij de indeling en het kiezen van de meubels rekening met de vorm en het formaat van de woonkamer. Kies bijvoorbeeld bij een kleinere woonkamer voor meer lucht door meubels op pootjes toe te voegen. Vul een grote woonkamer niet met veel kleine meubeltjes, maar kies voor grote eyecatchers. In een hoekige ruimte kun je met ronde meubels de vorm doorbreken.

Wil je de woonkamer optisch meer hoogte geven? Verf je plafond een paar tinten lichter dan de muren en kies voor open verlichting of een lamp die dicht tegen het plafond aan zit.

Waar ga je de woonkamer voor gebruiken?

Voor je begint is het handig om te bepalen waar je de woonkamer allemaal voor gaat gebruiken. Wie gaan er gebruik van maken en wat willen ze er doen? Dit kun je gebruiken bij het kiezen van de kleuren, meubels en materialen. Is er een boekenwurm in huis? Dan kun je daar rekening mee houden met passende verlichting. Houden jullie van uitgebreid tv kijken? Ga dan op zoek naar een fijne grote bank om samen op te loungen. Kleine kinderen in huis? Kies voor materialen die je makkelijk schoon kunt maken.

Kwestie van smaak

Naast alle ‘regels’, is het uiteraard ook belangrijk dat je je eigen persoonlijkheid en smaak terugziet in je interieur. Pak je mood-board er bij en zoek kleuren en materialen uit die passen bij de sfeer. Voeg stukje bij beetje wat toe, zo groeit de inrichting van je woonkamer mee met je wensen.