Dingen in je huis die er nu eenmaal gewoon zijn

Er zijn van die dingen in je huis die er nu eenmaal zijn. Ze zijn er in ieder huis, en we besteden er niet overmatig veel aandacht aan. Van die dingen die je dagelijks nodig hebt, die je bijna beschouwt als een gebruiksvoorwerp, en niet echt als een volwaardig onderdeel van je interieur. Ken je ze? De kranen, trappen en deuren van deze wereld? Je krijgt ze ‘cadeau’ in het huis dat je betrekt, en staat er vaak daarna niet meer zo bij stil. Maar wist je dat je ze stuk voor stuk zodanig onder handen kan nemen, dat ze wél echte blikvangers kunnen worden?

De deuren

Dat we ‘iets’ met onze deuren kunnen doen, begint langzaam door te dringen in steeds meer huishoudens. Heel lang hebben we zowel onze voordeuren als de deuren die zich in onze woningen bevinden als een soort gegeven beschouwd. Betrok je een nieuw huis, dan bekeek je ze. Je gaf ze eventueel een verfje. Maar ze zaten nu eenmaal in het huis, dus je moest het ermee doen, of je ze nu specifiek mooi vond of niet. Meestal stelde je jezelf die vraag niet eens.

De laatste tijd is daar wel verandering in gekomen. Meer en meer zijn we de deuren als een volwaardig onderdeel van ons huis gaan zien, een onderdeel waar we zelf invloed op kunnen hebben bovendien. Een nieuwe voordeur is eigenlijk zo geplaatst, en wie had gedacht dat andere binnendeuren zo’n invloed op ons interieur konden hebben?

De trap

Ook de trap is niet zelden een beetje een ondergeschoven kindje. Je hebt hem nodig, anders kun je niet van boven naar beneden, en andersom, maar om hem nu echt een onderdeel van je interieur te noemen? Je zorgt ervoor dat hij er een beetje netjes, en niet al te versleten uitziet, maar dat is het dan ook wel.

Ook hier zie je steeds vaker het besef komen dat het wél echt anders kan. Dat de trap niet alleen functioneel, maar na een traprenovatie ook mooi kan zijn. Als je bijvoorbeeld kiest voor een traprenovatie betonlook, past die oude trap opeens wél mooi in je industriële interieur. Sterker nog, hij wordt opeens een blikvanger!

De kranen

De kranen, tenslotte. Ook deze krijg je maar een beetje in je schoot geworpen, en zal je niet snel aanpassen. De meeste mensen doen pas iets met de kranen als zij ook hun hele keuken of badkamer verbouwen; nieuwe kranen horen er dan logischerwijs bij.

Toch kan het de moeite waard zijn om er al eerder eens kritisch naar te kijken. Kan je keuken nog een paar jaar mee, dan kan een mooie nieuwe kraan juist voor een opfrisbeurt zorgen, die de boel weer net wat mooier maakt. Dat geldt ook voor je badkamer. Een wat saai exemplaar pimp je behoorlijk op door een opvallende kraan uit te kiezen. Geïnstalleerd is hij vaak zo, en het verschil in look kan enorm zijn.