Dit kan een elektricien voor je doen: werkzaamheden en kosten

Een elektricien voert verschillende werkzaamheden uit: van het aanleggen van elektriciteit tot het installeren van een domotica systeem. Het is erg belangrijk om voor elektriciteitswerken altijd een elektricien in te schakelen, vooral in het kader van veiligheid. Het is dan ook fijn om te weten welke kosten je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden van een elektricien en de kosten!

Wat doet een elektricien?

Een elektricien doet eigenlijk alles wat met elektriciteit te maken heeft: van het aanleggen van nieuwe elektra en het doen van veiligheidskeuringen tot het geven van advies over besparing en smart homes. Hieronder lees je meer over de werkzaamheden van een elektricien.

Nieuwe elektrische installatie

Als eerste kun je een elektricien inschakelen voor het aanleggen van een nieuwe elektrische installatie. Dit is nodig bij nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen. Vaak moet in een nieuwbouwwoning de elektriciteit nog volledig gelegd worden. De zekeringenkast, elektriciteitsmeter en zekeringen worden geplaatst.  Soms is het ook nodig om in bestaande woningen nieuwe elektriciteit te leggen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de installatie verouderd is of wanneer deze verkeerd is aangelegd.

Elektriciteit leggen

Onder elektriciteit leggen vallen zowel grote als kleine werkzaamheden, zoals:

  • Het plaatsen van een parlofoon of videofoon
  • Het aanleggen van databekabeling
  • Het aansluiten van aarding
  • Het plaatsen van een aardlekschakelaar
  • Het aansluiten van verlichting
  • Het installeren van een alarmsysteem

Elektriciteit vernieuwen

Er zijn verschillende redenen waarom de elektriciteit in een woning vernieuwd zou moeten worden. Een van de redenen is dat oude zekeringkasten niet voldoende elektriciteit kunnen leveren. Door deze te vernieuwen wordt de capaciteit vergroot en verkleint de kans op stortingen.

Het vernieuwen van de elektriciteit kan ook nodig zijn naar bijvoorbeeld een renovatie. Wanneer je een nieuwe badkamer of keuken laat plaatsen, komt het wel eens voor dat stopcontacten en verlichting op een andere plek komen te zitten.

Andere werkzaamheden zijn:

  • Het vernieuwen van de meterkast
  • Verwarming op elektriciteit aansluiten
  • Het oplossen van stortingen (elektriciens hebben vaak 24/7 spoeddienst)
  • Verouderde bekabeling vernieuwen

Domotica installeren

Domotica wordt ook wel smart home genoemd. Het is de elektrische communicatie tussen verschillende toepassingen in huis. Dankzij een domotica systeem kun je overal in huis de verlichting aan en uit zetten, de verwarming hoger of lager zetten of de wasmachine aan doen. Dit kan ook wanneer je bijvoorbeeld op je werk bent.

Het laten installeren van een domotica systeem draagt bij aan een duurzame wereld: de kachel of de lampen staan nooit meer onnodig aan. Daarnaast verhoogt je wooncomfort: je komt thuis in een lekker warm huis en je hoeft niet meer op te staan uit je bed wanneer de oven aan moet.

Kleine elektriciteitswerken

Hierboven staan de grootste werkzaamheden van een elektricien beschreven. Je kunt een elektricien ook inschakelen voor kleine elektriciteitswerken zoals het aansluiten van een stopcontact, het plaatsen van een deurbel en het aansluiten van een lamp.

Wat kost een elektricien?

Een elektricien kost gemiddeld tussen de €25,– en €50,– per uur. De prijs hangt af van de ervaring van de elektricien. Een beginnende elektricien kost gemiddeld tussen de €25,– en €35,– per uur. Voor een ervaren elektricien betaal je gemiddeld tussen de €40,– en €50,– per uur.

Zeker bij grotere werkzaamheden is het verstandig om een totaalprijs met de elektricien af te spreken. Volgens de10beste.nl kun je dit eventueel ook doen bij kleinere werkzaamheden, zoals het aansluiten van een nieuw stopcontact.