Dit moet je weten over de duurzame hypotheek

De verwachting is dat er in de komende jaren steeds meer duurzame hypotheek afgesloten worden in Nederland. Maar wat is zo’n groene lening eigenlijk precies? Nou, het heeft in principe helemaal niets te maken met de duurzaamheid van de aanbieder van de hypotheek. Wat een duurzame hypotheek wel is kun je hieronder lezen in dit artikel. Je kunt zo’n lening overigens al bij verscheidene geldverstrekkers afsluiten. Onder meer grote hypotheekverstrekkers Rabobank en ABN Amro bieden de duurzame hypotheken al aan, net zoals Nationale Nederlanden en ING bijvoorbeeld.

Wat is een duurzame hypotheek?

De meeste banken en hypotheekadviesbureaus zien een duurzame hypotheek als een hypotheek waarin een gedeelte van het geld gereserveerd wordt om de woning mee te verduurzamen. In sommige gevallen kan zelfs het gehele bedrag hiervoor gebruikt worden. In gesprek met de site Duurzaam Bedrijfsleven zegt Volksbank het volgende hierover: “We zien een hypotheek als duurzaam wanneer er een aspect aan zit dat het aantrekkelijk maakt voor een hypotheeknemer om het huis te verduurzamen. Een duurzame woning aanschaffen met de groene lening is ook een optie.” ING gebruikt een vergelijkbare definitie van een duurzame hypotheek, terwijl Nationale Nederlanden aangeeft dat het de term niet eens gebruikt. Wat wel duidelijk is, is dat je een hypotheek kunt afsluiten om je huis te verduurzamen. Zodoende zou je dan zomaar op je nieuwe gameconsole kunnen spelen met stroom die je zelf hebt opgewekt met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hiervoor heb je uiteraard ook een HDMI Kabel Xbox Series X, HDMI kabel PS5 nodig. Zonder zo’n HDMI kabel kun je namelijk alsnog niet je duurzame elektriciteit inzetten om te spelen op een PlayStation 5 of Xbox Series X.

Welke duurzame hypotheken zijn verkrijgbaar?

In principe zijn er drie manieren waarop de Nederlandse hypotheekverstrekkers het verduurzamen van huizen stimuleren. Dit doen ze bijvoorbeeld door advies te geven, maar ook door een hogere lening te verstrekken. Daarnaast doen de banken het door duurzaamheidskortingen te bieden aan de klanten. Bij de optie van een hogere lening kan de hypotheeknemer dus een hogere hypotheek afsluiten. Een deel hiervan kan vervolgens ingezet worden voor de verduurzaming. De toekomstige huiseigenaar kan in dit geval tot maximaal 106 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Hoeveel je kunt lenen voor isolatiemaatregelen of zonnepalen zal verschillen per geldverstrekker. Soms gaat het om 2,5 duizend euro, maar in andere gevallen kun je al 30 duizend euro krijgen van de bank.

Kun je korting krijgen op de rente?

Ja, je zou mogelijk in aanmerking kunnen komen voor korting op de rente. Dit is namelijk het geval als je een woning met energielabel A koopt. Bij een aantal hypotheekverstrekkers zul je dan dus korting krijgen op de rente. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid tussen de 0,1 en 0,25 procent tijdens de rentevaste periode. Ook zijn er geldverstrekkers die deze korting aanbieden aan mensen die zogeheten labelsprongen maken. Dit doen ze natuurlijk doordat ze hun woning verduurzamen. Bij Woonnu is dit ook het geval. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de rentekorting die je zal krijgen van het hypotheekmerk van Nationale Nederlanden.

Hoe werkt een duurzame hypotheek?

Stel je koopt een huis met een laag energielabel. Je kunt dan bij de meeste hypotheekverstrekkers kiezen voor overfinanciering, waarbij je tot 106 procent van de marktwaarde kunt lenen. 6 procent van dit bedrag is bijvoorbeeld bedoeld om de woning mee te verduurzamen. Dit kan natuurlijk op veel manieren gedaan worden, zoals bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Door dit soort klussen uit te laten voeren zou het zomaar kunnen dat je nieuwe huis overgaat naar een andere energielabel. Uiteindelijk zul je als doel natuurlijk niveau A hebben, hiermee zul je namelijk de meeste milieuwinst kunnen boeken.