Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

DIY: schimmel in huis aanpakken

Schimmel in huis is niet alleen onaantrekkelijk om naar te kijken, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, vooral voor mensen met astma, allergieën of een zwak immuunsysteem. Het is vaak ook een teken van vochtproblemen. Schimmel is dus iets om snel en effectief aan te pakken. Dit zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om zelf schimmel in huis aan te pakken.

Identificeer de oorzaak van vochtproblemen

Schimmel gedijt goed in vochtige omstandigheden, dus is het belangrijk om te achterhalen waar het vocht vandaan komt. Controleer of er lekkages zijn in het dak, de muren of de waterleidingen. Ook is het goed om voldoende ventilatie te hebben op plekken waar veel water wordt gebruikt, zoals in de badkamer of keuken. Een goede ventilatie verricht wonderen voor het voorkomen van schimmel op vochtige plekken.

Verwijder de schimmel

Zodra de oorzaak van het vochtprobleem is geïdentificeerd en aangepakt, is het tijd om de schimmel aan te pakken. Gebruik handschoenen, een stofmasker en beschermende kleding om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt en dat je het inademt. Gebruik een oplossing van water en bleekmiddel of een speciale schimmel verwijderaar om de schimmel te doden. Spuit het op het oppervlak en laat het enkele minuten inwerken. Schrob vervolgens met een borstel en spoel het oppervlak af met water. Laat het oppervlak volledig drogen voordat je het opnieuw gebruikt.

Ventileer de kamer

Zoals eerder ook al genoemd is, is het ontzettend belangrijk om de kamer te ventileren. Zodra de schimmel is verwijderd en het oppervlak volledig is gedroogd, moet je de kamer ventileren. Open ramen en deuren om de luchtstroom te bevorderen en de vochtigheid te verminderen. Een goed afzuigingssysteem in de badkamer is ontzettend handig. Tijdens het douchen ontstaat er namelijk veel stoom wat, als het blijft hangen, kan resulteren in erg veel schimmel in de badkamer. Een afzuigingssysteem zorgt ervoor dat het grootste deel van de vocht uit een badkamer gehaald wordt.

Voorkom terugkerende schimmel

Om terugkerende schimmel te voorkomen, is het dus van belang dat je het niet laat bij alleen het schimmel verwijderen, maar ook stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat de schimmel niet meer kan groeien. Door veel schoon te maken met schimmelwerend middel en ervoor te zorgen dat er geen vochtige plekken ontstaan door lekkende kranen, kom je al een heel end. Je kunt het beste het gebruik van tapijten en stoffen vermijden, omdat deze vocht vast kunnen houden. Maak in plaats daarvan gebruik van tegels, hardhouten vloeren en andere vochtbestendige materialen.