Drie dingen om te overwegen voordat je LED-lampen koopt

Als je nog niet bent overgestapt op LED lampen, wacht dan niet langer! 

De redenen hiervoor zijn er nogal wat – ze gaan veel langer mee dan gloeilampen, bieden interessante functies en kunnen je geld besparen op je elektriciteitsrekening. Bovendien worden veel gloeilampen – zoals de 100-watt gloeilamp – geleidelijk aan afgeschaft, dus uiteindelijk moet je toch de overstap maken.

Het kopen van de juiste LED lampen is heel anders dan het kopen van gloeilampen. Voordat je gaat winkelen, zijn er echter een aantal dingen die je moet weten.

Kijk naar Lumen, geen watt

Bij het winkelen voor lampen ben je waarschijnlijk gewend aan het zoeken naar watts, een indicatie van hoe helder de lamp zal zijn. De helderheid van LED’s wordt echter iets anders bepaald.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is wattage geen indicatie voor de helderheid, maar een maatstaf voor de hoeveelheid energie die de lamp opneemt. Voor gloeilampen is er een geaccepteerde correlatie tussen de getekende watts en de helderheid, maar voor LED lampen zijn watts geen goede voorspeller van hoe helder de lamp zal zijn. Het punt is immers dat ze minder energie opnemen.

Een LED-lamp met een vergelijkbare helderheid als een 60W gloeilamp is bijvoorbeeld maar 8 tot 12 watt.

Maar doe geen moeite om het uit te rekenen, er is namelijk geen uniforme manier om de gloeilampen om te rekenen tot LED-watt. In plaats daarvan moet een andere vorm van meting worden gebruikt: Lumen.

De lumen (lm) is de werkelijke meting van de lichtsterkte van een gloeilamp, en is het getal dat je moet zoeken bij het winkelen voor LED lampen. 

Het kiezen van de juiste kleur LED

Je kunt altijd rekenen op gloeilampen met een warme, gelige tint. Maar LED lampen zijn er in een breed scala aan kleuren.

Zoals de Philips Hue laat zien, zijn LED-lampen in staat om een indrukwekkend kleurengamma weer te geven, van paars tot rood, tot een spectrum van wit en geel. Voor je woning is het echter waarschijnlijk dat je op zoek bent naar iets wat lijkt op het licht dat gloeilampen ook geven.

De populaire kleuren die beschikbaar zijn voor LED lampen zijn “warm wit” of “zacht wit” en “helder wit”.

Warm wit en zacht wit produceren een gele tint, die dicht bij gloeilampen ligt, terwijl gloeilampen met het label helder wit een witter licht produceren, dichter bij het daglicht en vergelijkbaar met wat je ziet in winkels.

Als je technisch wilt worden, wordt de lichtkleur (kleurtemperatuur) gemeten in kelvin. Hoe lager het getal, hoe warmer (geler) het licht. Dus, je typische gloeilamp is ergens tussen 2.700 en 3.500K. Als dat de kleur is waar je voor gaat, zoek dan dit bereik op tijdens het winkelen voor LED-lampen.

Je betaalt meer per lamp

LED-lampen zijn als hybride auto’s: goedkoper in gebruik maar wel prijzig in aanschaf.

Wanneer je overschakelt op LED-lampen, verwacht dan niet dat je emmers geld kunt besparen. Zie het in plaats daarvan als een investering. Gelukkig is de concurrentie toegenomen en zijn de LED-lampen in prijs gedaald, maar je moet nog steeds verwachten dat je veel meer betaalt dan een gloeilamp als je het per lamp berekent. 

Uiteindelijk zullen de LED-lampen zich terugbetalen, en ondertussen geniet je van minder warmteproductie, een langere levensduur van de lampen en zelfs de mogelijkheid om ze te bedienen met je smartphone (kijk daarvoor bij LED spot domotica).

Kortom: tenzij je veel gloeilampen in een groot huis vervangt, zal je geen noemenswaardige besparing op uw elektriciteitsrekening zien. Maar de lampen gaan dus wel langer mee.

Met al deze bovenstaande tips zou je als het goed is al een heel eind moeten komen wanneer je LED lampen gaat kopen. Kom je er toch niet helemaal uit? Kijk dan verder op ons blog, zoek bijvoorbeeld op LED verlichting voor meer blogs over dit onderwerp.