Drie manieren om jouw dak duurzamer te maken

Wil jij graag je huis of je schuur gebruiken om wat duurzamer te gaan leven? Dan is het dak een goed punt om mee te starten. Zeker wanneer het om een plat dak gaat zijn de mogelijkheden groot, maar ook van een schuin dak kun je gemakkelijk een duurzaam dak maken. Hoe groter het oppervlak is, des te meer je kunt betekenen qua duurzaamheid. Maar ook een klein dak kun je gemakkelijk verduurzamen. Alle kleine beetjes helpen, zowel in je portemonnee als voor onze leefomgeving.

Een ander soort dakbedekking

Bij de keuze voor duurzaamheid speelt natuurlijk de toekomst van onze planeet een grote rol. De keuze voor duurzame materialen en oplossingen kan ervoor zorgen dat er minder fossiele brandstoffen hoeven te worden gebruikt en er minder vervuiling optreedt. Maar ook je portemonnee kan een goede reden zijn om duurzaamheid mee te nemen in je beslissing. Een duurzaam product gaat tenslotte langer mee, en is op de lange termijn goedkoper.

Dat geldt ook wanneer je kiest voor een duurzame soort dakbedekking zoals EPDM. Toegegeven, EPDM is wat duurder in aanschaf. Het gaat echter al snel meer dan twee keer zo lang mee dan vele andere soorten dakbedekking. Deze extra kosten zijn dus snel terugverdiend. EPDMfolie is extra duurzaam doordat het na gebruik kan worden gerecycled, wat de keuze extra goed voor het milieu maakt. Met een EPDM pakket kun je, als je dat wil, zelf de folie op je dak plakken. Er wordt gebruik gemaakt van lijm, niet van verhitting. Natuurlijk kun je het ook door een expert laten doen.

Een groen dak

Een groen dak is ook een goed voorbeeld van een duurzaam dak. We hebben planten nodig om als mens te kunnen leven. Planten zorgen namelijk voor zuurstof, en dat hebben wij hard nodig. Nu steeds meer stukken groen verdwijnen, we onze tuinen massaal betegelen, is een groen dak een mooie manier om dit een beetje te compenseren. Bovendien heeft een groen dak, een dak dat is voorzien van kleine plantjes die veel water kunnen vasthouden, op meerdere manieren duurzaam. Het zorgt ervoor dat de temperatuur onder dit dak minder snel oploopt, zodat er geen of minder koeling nodig is. Bovendien nemen de plantjes water op dat anders weg zou lopen en tijdens een flinke hoosbui zou kunnen zorgen voor overstromingen van straten en riolen.

Denk eens aan zonnepanelen

Een andere manier om daken duurzamer te maken is het plaatsen van zonnepanelen. De zon die deze op kunnen vangen, wordt omgezet in energie die binnen het huis kan worden gebruikt. Een mooie manier om ervoor te zorgen dat er minder traditionele stroom hoeft te worden gebruikt en een woning voor een groot deel over kan stappen op groene stroom.