Duurzaam kiezen, is kiezen voor hout

Het lijkt alsof we veelvuldig bouwen met hout, maar schijn bedriegt. We bouwen ons schuurtje van hout, maar ons huis is nog vaak van steen en beton. Dat kan anders.  Te beginnen met de kracht van duurzaam hout op waarde te schatten. 

Het huis van de toekomst is van hout, schreef vorig jaar het NRC. Vooral van cross-laminated timber (CLT). Dat is dikke multiplex van kruislings verlijmd naaldhout. Dan heb je een paneel van zo’n zestien bij drie meter dat genoeg is om grote overspanningen mee te maken voor vloeren en wanden, vergelijkbaar met beton. Zie hier de kracht van hout. 

We kennen we de houtskeletbouw in Nederland, maar we bouwen toch nog vooral met steen, beton en staal en dat zorgt voor nogal wat CO2 uitstoot. Er moeten namelijk ijzererts en kalksteen in een brandoven om staal en beton te maken. Daar is veel fossiele brandstof voor nodig. Hout zou een beter alternatief zijn. Hout is lichter dan beton en leent zich goed voor prefabricage. 

Kies voor een houten ronde eettafel of wastafelmeubel

In navolging van bouwen met hout is het vaker kiezen voor hout in ons interieur een goede eerste stap. Kies voor duurzaam en vul je keuken eens met zo’n prachtige houten ronde eettafel. Dat zit niet alleen gezellig, je eet er ook nog lekker aan. Ze zijn er voor vier personen, maar ook voor acht. Zo groot als je wenst. 

Uit bovenstaande blijkt de kwaliteit van hout enorm. Door het op een goede manier te behandelen en toe te passen, kan zelfs in de badkamers tegenwoordig hout gebruikt worden. Dat biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld te kiezen voor een houten wastafelmeubel. Hiervoor wordt massief hout gebruikt voorzien van een zeer sterke laklaag. Daarmee kies je voor duurzaam én mooi. 

Met een houten loungebank is de tuin compleet

Buiten bouwen we natuurlijk al langer met hout. Weliswaar nog niet voldoende huizen, maar wel boomhutten, schuurtjes en terrasoverkappingen. Pas daar dan direct ook houten tuinmeubels op aan. Een loungebank van steigerhout met heerlijk comfortabele kussens maakt je zomer tot een topzomer. De tuin is meteen compleet ingericht en je kunt er heerlijk zitten. 

In navolging van al die houten bijgebouwen wordt het tijd om ook het complete houten huis een kans te geven. “Bijna alles wordt nu zonder nadenken in beton gestort. We moeten materialen bewuster toepassen en gebruiken waar ze het beste voor zijn,” zo meent de architect in het NRC.