Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Duurzame houten vloer

Houten vloer

Als zich iets bewezen heeft is dan is het de duurzaamheid van houten vloeren. Menig café heeft kaal of geschilderd hout als vloer. Dansvloeren van professionele dansscholen zijn van hout. En vroeger de vloeren van de praktijklokalen op middelbare scholen zoals de LTS, en allen ging decennia lang mee ondanks de extreme belasting. En mocht het van belang zijn dat het weer mooi moest worden, even opschuren, een verse laklaag eroverheen, en de vloer was weer als nieuw. Bij de latere laminaatvloeren is dat niet mogelijk.

Verschillende houtsoorten

De ene houtsoort is duurzamer als de ander. Zo blijft een vloer van eikenhout langer nieuw en heeft grenen, wat erg zacht hout is, snel beschadigingen. Omdat een nieuwe houten vloer nog niet zo mooi is, een houten vloer moet leven, bereik je dat bij een grenen vloer eerder. Een houten vloer is immers pas echt een mooie vloer als bij de deuropening de vloer zichtbaar intensief gebruikt is. Tussen het zachte grenen en hardere eiken zitten nog vele andere houtsoorten geschikt voor een vloer. Eiken versus grenen zijn net die twee uitersten op het gebied van hardheid.

Mogelijkheden

Houten vloeren kunnen ook speels gelegd worden. Enkel je ziet het niet vaak. Over het algemeen liggen de planken naast elkaar in de lengterichting van de ruimte. Over dwars heb ik nog nooit gezien. Wel een keer een foto van mozaïek. Het betrof een tafereel die in de vloer werd gelegd van verschillende houtsoorten. Of dit een duurzame houten vloer is geworden betwijfel ik omdat niet alle houtsoorten op dezelfde manier uitzetten of krimpen bij temperatuurwisselingen of veranderingen in de luchtvochtigheid. Ik denk dat de houten vloer in mozaïek gelegd veel kostbaar onderhoud vergt.

Originele houten vloer

Ikzelf had in mijn eerste huis niets op de vloer. De bestaande houten vloer was zo mooi dat ik er geen vloerbedekking er overheen hoefde te leggen. Met een drevel heb ik de spijkers iets dieper verzonken zodat ik tijdens het schuren niet de kop van een spijker zou raken. Ik heb met een gehuurde parketschuurmachine en losse kantenschuurmachine de vloer opgeschuurd. Dit ging snel, dezelfde dag kon het gehuurde terug naar de bouwmarkt. Enkel aan de spijkers in de vloer was te zien dat het geen duurzame houten vloer was die over een betonvloer gelegd was. Door de parketlak is de vloer altijd mooi gebleven.

Duurzame houten vloer versus laminaat

Het is het overwegen waard om te investeren in een duurzame houten vloer. Laminaat is prima, maar wordt door de jaren niet mooier. Een massief houten vloer is te onderhouden en daardoor voor het leven. Door de jaren heen wordt de vloer mooier ook al heeft een nieuwe houten vloer ook z’n charmes. Omdat houtkleur naturel is heb je een tijdloze vloer wat bij iedere stijl van de inboedel past. En dit maakt een houten vloer extra duurzaam.