Duurzamer wonen?

Tegenwoordig worden we er bijna dagelijks mee geconfronteerd. Door het broeikaseffect verandert het klimaat en kent het weer steeds meer extremen. Natuurlijk is het in Nederland niet zo extreem als elders, maar het blijft een groot probleem. Er zijn steeds meer natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen. Dat wij er op dit moment geen last van hebben, betekent het niet dat het niet ons probleem is. Alleen sámen kunnen we het probleem aanpakken door duurzamer te wonen en te leven. Hoe je dat doet? Je leest het hier!

Isolatie

Om te beginnen is het goed om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Zo blijft het in de zomer koel en in de winter warm. Dit klinkt misschien niet zo belangrijk, maar er wordt veel energie verbruikt voor airco’s en verwarmingen. De uitstoot van CO2 door airco’s is maar liefst verdrievoudigd de afgelopen 30 jaar. Er wordt dus extreem veel energie verbruikt door airconditioning en dit maakt het probleem alleen erger. Juist door dit extreme verbruik, wordt het broeikaseffect versneld. Je huis goed isoleren is een betere oplossing. 

Er zijn verschillende manieren waarop je voor een betere isolatie kunt zorgen. Eén daarvan is een groen dak. Door een groen dak te installeren kun je zorgen voor een koeler huis, vooral in de zomer. De temperatuur kan door zo’n dak al snel 2 graden dalen. Het klinkt misschien niet veel, maar het maakt echt verschil!

Zonnepanelen

Energie kost veel geld en veroorzaakt ook meer uitstoot. Gelukkig zijn er wel manieren waarop je op een duurzame wijze energie kunt winnen. Namelijk door zonnepanelen te gebruiken! Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar ze gaan gemiddeld 18 jaar mee en besparen op de lange termijn veel energiekosten. Dit is een stuk beter voor het milieu, aangezien de energie op een natuurlijke wijze wordt opgewekt.

Slim boodschappen doen

Niet alleen binnen je wonen kun je aanpassingen maken om duurzamer te zijn. Zo kun je op een andere manier boodschappen doen. Het produceren van voedsel is vrijwel de grootste bron van uitstoot. Hier kun je denken aan de vleesproductie, maar ook de productie van groente en fruit veroorzaakt vele uitstoot. Voedsel is een eerste levensbehoefte voor ons, dus we kunnen niet zomaar alles stop zetten. Wat we wél kunnen doen is bewuster boodschappen doen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om géén aardbeien te kopen in de winter. Het kost namelijk veel meer energie om aardbeien in de winter te laten groeien dan in de zomer. 

Lokaal aanbod

Naast het letten op aankopen binnen de supermarkt, kun je er ook voor kiezen om ergens anders boodschappen te doen. Waar doe je dan boodschappen? Gewoon bij de boer. Er zijn in Nederland overal van Noord-Holland tot Groningen verschillende boeren die hun producten aanbieden. De boeren bieden hun producten gewoon langs de weg aan. Een reden waarom het beter is om je producten bij een lokale boer te halen is dat het voedsel geen transport vervuiling veroorzaakt. Het transport van voedsel is ook een grote bron van uitstoot, vooral producten die via luchtvaart of schepen worden vervoerd. Of bekijk eens stalletjes langs de weg in Groningen. Hier worden ook lokale producten aangeboden die vaak op een biologische manier worden geproduceerd.

Met deze stappen kun je ervoor zorgen dat je duurzamer kunt wonen. Samen kunnen we Nederland duurzamer maken!