Dweilen

Wat je weten moet over dweilen. Dweilen? Jazeker. Het is nog net geen vak, maar wie goed dweilt heeft daar veel profijt van. Een schone vloer is een schoon huis, nietwaar. Er ligt een hele wereld achter ‘dweilen’.

Eigenlijk kunnen we alles aan Diet Groothuis vragen als het gaat om het schoonmaken van ons huis. Deze journalist, schrijver en poetser schreef Het Grote Poetsboek en weet wel raad met schoonmaken en zeker ook met dweilen. Een werkwoord dat vroeger stond voor kapotte knieën en een zere rug. Tegenwoordig dweilen we staand met een speciaal daarvoor ontworpen mop en emmer.

Je komt het in klassieke televisieseries of films toch nog wel eens tegen dat iemand gezeten op de knieën met een dweil in de hand en een emmer sop ernaast een enorm lange gang moet dweilen. Dat was zwaar, vermoeiend en niet bevorderlijk voor de gezondheid van de rug en de knieën. De dweil, zwabber of mop heeft gelukkig een ontwikkeling doorgemaakt die onze rug minder belast en de knieën spaart.

Waarom dweilen we eigenlijk?

Eerst maar eens kijken waarom we dweilen. Nadat er stof gezogen is, is dweilen een manier om een vloeroppervlak nog eens extra schoon en fris te maken door middel van het er overheen schuiven met een vochtige doek. Een doek die nog meer vuil opneemt en de vloer een frisse laag geeft.

Omdat niet iedere vloer hetzelfde is, zijn er verschillende dweilen in de handel en is ook de manier van dweilen anders. Tegenwoordig bestaan ‘gewone’ dweilen nog wel, maar sla je ze liever om een stok met een geschikt uiteinde zodat je niet op je knieën hoeft. Nog handiger is het als de dweil als het ware al in de stok met uiteinde verwerkt is en je daar een emmer bij hebt waarmee je de dweil kunt uitwringen. Sommige emmers hebben zelfs een pedaal waarmee je kunt uitwringen, dan hoef je nauwelijks nog te bukken. Swiffer en Leifheit zijn merken die kwalitatief goede dweilsystemen aanbieden.

Hoe gebruik je de dweil?

Hoe je de dweil gebruikt, hangt van het model af. Het meest voorkomende model is de dweil die je uitwringt in een emmer met een druipmandje. Je plaatst de dweil eerst in het water, om deze daarna in de druipmand uit te wringen. Haal de dweil over de te reinigen vloer en plaats deze opnieuw in de emmer. Herhaal dezelfde acties totdat de hele vloer is gedweild. Sommige emmers zijn verdeeld in twee delen, één voor schoon water en één voor vuil water.

Zoveel verschillende dweilen om te dweilen

Een goede dweil is gemaakt van onder andere microvezel. Deze absorberen het water goed en gaan lang mee. Ze hebben een soort haakjes waar vuil en stof aan blijft hangen. Een katoenen dweil is zwaarder en daar kun je dan ook meer kracht op zetten. Hier kun je echt mee schrobben op zware vloeren zoals cement. Laat de dweil wel goed uitdruppen, want met te veel water krijg je strepen. Met een mop gebruik je minder water. Hiermee maak je een vloer vooral stofvrij. Voor meer kwetsbare vloeren zoals keramiek of glas kun je een sponszwabber gebruiken.

Vervang de dweil een keer per maand. Soms kun je deze wassen in de machine op zestig graden zodat je de dweil weer kunt hergebruiken.

Handleiding en het werkwoord: dweilen

Voordat je dweilen gaat is het belangrijk de vloer eerst stofvrij te maken. Ga er met een stofzuiger even goed overheen. Vul dan een emmer met een goed reinigingsproduct. Dweil dan de vloer met het dweilgedeelte aan de stok. Laat de vloer goed drogen. Ga je er dan nog eens met een droge mop overheen dan gaat de vloer glimmen.

Pas het dweilen aan de vloer aan. Parket vraagt om een niet al te natte dweil en een speciaal reinigingsproduct. Marmer is een sterk en kwetsbaar product. Gebruik altijd een speciaal marmer reinigingsmiddel en dweil de vloer goed droog na. Het dweilen van zeil, marmoleum en een gietvloer is eenvoudig. Gebruik een neutraal reinigingsmiddel.

Wat je nog niet wist over dweilen

Volgens Anoesjka Imambaks, die in 2017 voor Nu.nl werd geïnterviewd over de voorjaarsschoonmaak is de grootste fout die mensen kunnen maken het dweilen van een vloer met warm water. Imambaks: “Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”

Nog een eyeopener. Je hoeft dan wel niet langer op de knieën te dweilen zoals vroeger; de schoonmaakmiddelen uit die tijd blijken nog wel een stuk beter dan de huidige chemische middeltjes en ook beter dan chloor of bleek, dat wel ontsmet maar niet schoonmaakt. Groene zeep, schoonmaakazijn en soda reinigen goed en bevatten geen microplastics die vervuilend zijn voor het milieu. Ze zijn bovendien het meest goedkoop.

Meer over dweilen: lees Het Grote Poetsboek

Een absolute aanrader als je toch bezig bent: Het Grote Poetsboek van Diet Groothuis dat uitkwam in april 2016 bij uitgeverij Atlas Contact. Groothuis schrijft wetenswaardigheden, handige schema’s, duurzame tips en slimme trucjes over het schoonmaken. Hoe verjaag je fruitvliegen? Is het nog mogelijk om die vetvlek uit een nieuwe jurk te krijgen? Hoe vaak moet je je huis ventileren? Wie weet dit soort dingen nog? Je moeder weet het, je oma wist het, maar leren onze kinderen nog wel echt poetsen?

Misschien kunnen we die laatste doelgroep op een spoor zetten door onderstaand lied van Ernst Bobby en de Rest in te zetten. Dweilen maar.

Eerst zuig je het stof door zijn slurf naar binnen
Dan geef je de grond een goede beurt
Van hoekje naar hoekje
En dwars door het midden
Dan is je grondje goedgekeurd

Je bezemt en zwabbert over vieze tegels
En het sop komt op de grond
Van voren naar achter
Want zo zijn de regels
En je vloertje is dan weer schoon en gezond

We maken schoon, schoon, als nooit tevoren
Schoon dat alles blinkt in de zon
We maken schoon, schoon, laat iedereen het horen
Dat het echt niet schoner kon

Kan je door de ramen niet zo best meer kijken
En zie je alles heel erg vaag
Moet je echt gaan turen
Lijken ramen muren
Dan poetsen we ze maar al te graag

Stop je spons maar in de emmer
En knijp ‘m eens lekker uit
Bedenk dan een route
Hoe je gaat zemen
En leef je lekker uit, op die ruit

We maken schoon, schoon, als nooit tevoren
Schoon dat alles blinkt in de zon
We maken schoon, schoon, laat iedereen het horen
Dat het echt niet schoner kon
Dat het echt niet schoner kon
Dat het echt niet schoner kon

Met water en met zeepsop
Met bezems en met borstels
Dat het echt niet schoner kon
Met zwabbers en met dweilen
Met Ernst en met Bobbie
Dat het echt niet schoner kon

We maken schoon, schoon, als nooit tevoren
Schoon dat alles blinkt in de zon
We maken schoon, schoon, laat iedereen het horen
Dat het echt niet schoner kon
Dat het echt niet schoner kon
Dat het echt niet schoner kon