Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

E sigaret onder vuur

Er is veel te doen geweest om de e sigaret in 2019. Vooral in de VS was het raak. Hier werd gezegd dat de e sigaret diverse soorten longziektes veroorzaakte. Maar klopt dit wel? In dit artikel gaan we er wat dieper op in.

Veroorzaakt de E sigaret longziektes?

Zoals we hierboven al aangaven is de commotie vooral ontstaan in de VS. Hier werd de oorzaak van verschillende longziektes toegekend aan de E sigaret. Later bleek echter dat het niet ging om de E sigaret, zoals wij deze in Nederland kennen, maar om andere soorten E sigaretten. Namelijk illegale E sigaretten.  Deze illegale E smokers waren geproduceerd met THC cartridges. Deze stof komt ook in Cannabis voor. Vervolgens werd deze stof ook nog een vermengd met vitamine E acetaat. Zodra dit mengsel verdampt wordt, ontstaat er een olie achtige laag. Bij het roken van de E smoker blijft deze laag op de longen plakken. Hierdoor kregen de rokers last van ontstekingen. Deze stoffen worden dus niet toegepast in de elektronische sigaretten in Nederland.

Is de E smoker nu gevaarlijk of niet?

Dan rest natuurlijk de vraag of de e smoker nu wel gevaarlijk is of iet. Om hier antwoord op te geven, gaan we eerst nog even in op de longklachten die we hierboven hebben genoemd.

Nadat de longklachten in de VS waren geconstateerd, werd er door de vereniging van longartsen opgeroepen om klachten door te geven bij het gebruik van de e smoker. Nadat deze oproep gedaan was, zijn er drie meldingen binnengekomen.


Het is echter lastig om deze klachten direct te verbinden met de e sigaret. De gebruikers kunnen ten slotte ook het product verkeerd gebruikt hebben of ergens overgevoelig voor zijn.

Verder is de e sigaret een relatief nieuw product. Het is dus nog lastig om te concluderen of deze op langer termijn schadelijk is of niet. Onderzoekers hebben echter al wel aangetoond dat de e smoker 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret.

Conclusie

Wat kunnen we nu concluderen? Als je geen roker bent, houd dat lekker zo. Ga geen e sigaretten roken. Maar ben je wel een roker? Dan kun je beter een e sigaret roken dan een gewone sigaret. We zeggen niet dat een e sigaret niet schadelijk. Maar wel minder schadelijk, dan een gewone sigaret.