Een appartement huren in Amsterdam: is het nog betaalbaar?

Een appartement huren in Amsterdam is ontzettend duur! Ondanks dat de huizenmarkt lijkt af te koelen stijgen de huurprijzen in Amsterdam nog altijd. Zeker als je een modaal of minder dan modaal verdiend is het behoorlijk lastig om een appartement te vinden in Amsterdam. In dit artikel lees je vijf tips om snel een appartement te kunnen huren in Amsterdam.

Waar kom je voor in aanmerking?

Allereerst is het zaak om te ontdekken voor welke huurwoningen je in aanmerking komt. In Amsterdam heb je het recht op een huurwoning als je maximaal 39.055 euro per jaar verdiend. Dit is het totale inkomen van het huishouden, waarbij de kinderen niet worden meegerekend.

Indien je hier boven valt kom je alleen in aanmerking voor huurwoningen uit de vrije sector. De huurprijs hiervoor is minimaal 737,14 euro per maand. Het nadeel aan de vrije sector is dat eigenaren zelf de huurprijs mogen bepalen.

Hoe bepaal je wat je maximaal aan huur kan betalen?

Hiervoor is het aan te raden om een huurcalculator te gebruiken. Deze calculator neemt een aantal belangrijke factoren mee, zoals het bruto jaarinkomen, je vermogen en je maandelijkse lasten. Op basis van onder andere deze factoren komt er een maximaal huurprijs uit.

Schrijf je op zoveel mogelijk websites in

Verder is het aan te raden om je bij zoveel mogelijk aanbieders in te schrijven. Op internet heb je websites met een groot aanbod, zoals Pararius en Rooming. Doe dit zo snel mogelijk, want hoe eerder je bent ingeschreven, hoe eerder je kans maakt op een appartement.

Het belang van een goed netwerk

Zeker in Amsterdam, waar de woningnood hoog is, is het van belang dat je je netwerk inschakelt. Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je een appartement zoekt in Amsterdam en dat je daar hulp bij nodig hebt. Zet een verzoek bijvoorbeeld op social media, zoals Facebook. Je hebt hierop verschillende groepen, waarbij aanbieders met woningzoekenden wordt gekoppeld. Via kennissen en familie kom je namelijk het snelst aan een kamer.  

Stel jezelf flexibel op

Tot slot is het belangrijk om je flexibel op te stellen. Verbreed je zoektocht naar omliggende gebieden, zoals Badhoevedorp, Amstelveen, Abcoude, Zaanstad en de overige Zaanstreek. Zeker als je niet in Amsterdam bent opgegroeid hoor je niet snel dat er voor jou een geschikte kamer is vrijgekomen. Door je flexibel op te stellen is de kans groter dat je alsnog een appartement vindt in regio Amsterdam.