Een energieneutrale woning in 5 stappen

Duurzaamheid is een belangrijk thema dat ons allemaal aangaat. Tienduizenden woningen moeten de komende jaren verduurzaamd worden. Hoe dit er precies gaat uitzien is nog niet bekend. Zeker is wel dat je nu al heel veel kunt doen om jouw woning te verduurzamen. In deze blog vind je globaal 5 stappen die je moet doorlopen naar een energierekening van €0,00

Waarom energieneutraal wonen?

Een energieneutrale woning gebruikt net zoveel energie als dat het zelf opwekt. Dit heeft verschillende voordelen. Je energierekening reduceer je tot vrijwel €0,00 per maand wat jaarlijks een enorme kostenbesparing is. Daarnaast heeft een energieneutraal huis meer wooncomfort. Tenslotte draag je ook op een heel concrete en mooie manier bij een aan beter milieu.

Stap 1: minder energie gebruiken

Kijk eerst kritisch naar jouw huidige energieverbruik. Er zijn mogelijk al allerlei (kleine) dingen die je kunt doen om simpelweg minder gas en stroom te verbruiken. Hieronder een aantal relatief simpele acties. Want onthoud: alle energie die je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen

 • Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen
 • Was op lagere temperatuur
 • Gebruik een waslijn in plaats van een droger
 • Vervang oudere apparatuur zoals een koelkast of diepvries
 • Zet apparaten echt uit en laat ze niet in stand-by modus

Stap 2: Isoleren

Met name bij oudere woningen gaat er enorm veel warme onnodig verloren. Bijvoorbeeld via het dak, de vloer, de muur of glas / kozijnen. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Met warmtebeelden kun je dat heel mooi zien. Je stookt dan letterlijk voor de buren. De basis van een duurzame en energieneutrale woning is goede isolatie. Je kunt op kleine schaal beginnen met het plaatsen van tochtstrips en het dichtmaken van kieren en gaten. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je kunt doen:

 • Isoleren van je dak (bespaart zo’n €350,00 p/jaar)
 • Isoleren van vloer en bodem (bespaart zo’n €200,00 p/jaar)
 • Spouwmuurisolatie (bespaart zo’n €600 p/jaar)
 • Triple Glas (bespaart zo’n €200 p/jaar)
 • Voor veel vormen van isolatie is er een subsidie beschikbaar.
 • Zoek je een specialist in de buurt? Op Isolatierevolutie.nl vind je een isolatiebedrijf in de buurt.

Stap 3: Zorg voor voldoende ventilatie

Nu jouw woning is “dicht gepakt” is het ook belangrijk dat er genoeg frisse lucht in huis is. Een veelgemaakte fout is dat mensen vergeten te ventileren. Er zijn verschillende duurzame vormen van ventileren. De mechanische ventilatie en (de)centrale balansventilatie zijn de bekendste voorbeelden. Deze systemen zorgen ervoor dat vuile lucht automatisch wordt afgezogen, en dat er ook genoeg frisse lucht de woning binnenkomt.

Stap 4: De gasgestookte CV-ketel de deur uit

De meeste energie gebruiken we om onze woning op te warmen. Bij de meeste mensen gebeurt dit met een gasgestookte CV-ketel. Tegenwoordig zijn er verschillende duurzame alternatieven voor de klassieke CV-ketel. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het is op de lange termijn ook veel goedkoper. Aardgas is vergeleken met stroom duur, en dat verschil zou de komende jaren alleen maar groter kunnen worden.

 • Warmtepomp (onttrekt warmte bijvoorbeeld uit buitenlucht of bodem)
 • Infrarood panelen (zorgt voor lokale verwarming in huis)
 • Biomassaketel of pelletkachel (maakt gebruikt van hout, pellets en houtsnippers). Deze laatste optie staat de laatste jaren wel steeds meer onder druk omdat het niet 100% duurzaam is.

Stap 5: Zelf energie opwekken

Maak gebruik van gratis energie van de zon. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of een zonneboiler. Een systeem als een warmtepomp bespaart veel gas, maar kost juist meer elektriciteit. Deze extra benodigde elektriciteit kun je perfect opvangen met zonnepanelen. Een andere slimme investering is een zonneboiler. Dit systeem is in staat om – met behulp van de warmte van de zon – water heel efficiënt op te warmen. Met dat warme water kan jij dan weer douchen.