Een goede klus vraagt om goed gereedschap

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ervoor zorgen dat je de juiste apparatuur kiest voor je klus is erg belangrijk en kan je veel tijd besparen. In dit artikel worden belangrijke zaken besproken waar je rekening mee moet houden als je een accuboormachine gaat kopen zoals hoe belangrijk is het merk? Wat is de kracht van de accuboormachine en nog andere belangrijke factoren. Een accuboormachine wordt niet alleen maar gebruikt voor het schroefwerk. Maar ook voor het boren in hout, gips, metaal en kunststof. 

Kracht

Voor het uitdrukken van de kracht wordt voltage gebruikt (V). Hoe meer volt een accuboormachine heeft, hoe krachtiger de machine is. Voor het schroefwerk is minder voltage nodig, gemiddeld heb je dan al genoeg aan een voltage van 10.8. Voor een doe-het-zelf klus wordt al wat meer geadviseerd. Hier is een boor met een voltage tussen de 10.8 en 14.4 krachtig genoeg. Voor het echte is veel kracht nodig. Het werken met steen of metaal vraagt om een krachtige boor. Een accuboormachine met een voltage boven de 14.4 V is dan ook geen overbodige luxe wanneer je te maken hebt met steen of metaal. Makita is een merk dat bekend staat om de kracht van de accuboormachines.

Capaciteit

Voor het uitdrukken van de capaciteit van een accu wordt ampère per uur gebruikt (Ah). Hierbij geldt hetzelfde als bij de kracht, hoe meer ampère, hoe langer de accu zal meegaan. Voor relatief kort gebruik of incidenteel gebruik is een accuboormachine met een Ah tussen de 1 en 2 vaak al genoeg. Voor regelmatig en lang gebruik is het verstandig een accuboormachine te kopen met een Ah boven de 3 ampère. Er is natuurlijk niks zo vervelend als met een lege accu te zitten midden in de klus. Bij twijfel, kies dan voor een accu met meer capaciteit. Dit voorkomt een hoop stress tijdens het klussen.

Accu

Accu’s zijn te verdelen in twee groepen. Een accu verschilt namelijk niet alleen in capaciteit, maar ook is er een verschil in het soort accu.

Nikkel Cadmium (Ni-Cd) accu’s. Deze accu heeft als groot voordeel dat het goedkoper is en de meeste stroom afgeeft. Een groot nadeel van deze accu is dat het erg slecht is voor het milieu. Daarnaast heeft deze accu een ‘geheugeneffect’. Dit houdt in dat de accuduur zal afnemen als je de accu niet volledig laat ontladen voordat je de accu weer gaat opladen.

Lithium Ion (Li-Ion) accu’s. Dit type accu heeft in vergelijking tot de Nikkel Cadmium helemaal geen last van het ‘geheugeneffect’. Dit betekent dat je de accu kan opladen wanneer je wilt en niet hoeft na te denken over het verlies van de accuduur. Dit is natuurlijk ideaal gereedschap voor iedere klus. Duurzaamheid is natuurlijk erg belangrijk voor een klusser.