Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een houten vloer kopen? Niet zonder deze X woontips

Jouw interieur is de plek waar je je identiteit laat zien. Helemaal naar jouw stijl en smaak komt de inrichting overeen met wie jij bent. Hierin voel je je het meeste thuis. Om dat te kunnen bereiken is het belangrijk dat de basis staat. De kleuren op de muren en de keuze voor je vloer zijn belangrijke onderdelen. In de eerste plaats verander je dat niet zo één-twee-drie en in de tweede plaats brengen de vloer en muren je interieur samen tot één geheel.

Daarom deze blog met de eiken vloer als centraal onderwerp. Want de vloer in je woning bepaalt de sfeer van de hele inrichting. Wil je een houten vloer kopen, dan helpen de woontips in deze blog je op weg naar de juiste keuze.

De eiken vloer in diverse patronen

In de eerste plaats is de keuze voor het patroon belangrijk voor de ruimte. Het patroon is allesbepalend voor de sfeer en rust die je in huis zoekt. In deze blog volgen eerst diverse patronen waarin de eiken vloer kan worden gelegd.

1.Eiken visgraatvloer

Tegenwoordig kunnen we alle kanten op met het leggen van de vloer. Niet alleen de keuze tussen een tapijt, laminaat of echt houten vloer in alle beschikbare kleuren en uitvoeringen, ook het patroon waarin de vloer kan worden gelegd. Een populair patroon dat we in hedendaagse interieurs terugzien, is de visgraatvloer. De vloerdelen worden in een zigzagpatroon gelegd, waardoor de ruimte een speelse sfeer krijgt. De zigzaggende lijnen nemen je ogen mee door de ruimte terwijl die van links naar rechts bewegen. Door het effect van dit patroon komt het interieur enorm tot leven.

Het is bovendien mogelijk het patroon in een iets grotere uitvoering te kopen, de walvisgraatvloer. Doordat de vloerdelen een kleine slag groter zijn, oogt de ruimte op een subtiele manier iets rustiger.

2.Hongaarse punt

Wil je een houten vloer kopen die lijkt op de visgraatvloer, dan is de Hongaarse punt een mooi alternatief. Opnieuw een zigzagpatroon, maar met een iets klassieker uitstraling. Mede doordat de randen in verstek zijn gezaagd, krijgt de vloer een heel chique uiterlijk. Deze eiken vloer zal dan ook prachtig tot zijn recht komen in een herenhuis vol allure, met hoge plafonds en karakteristieke elementen. Maar ook als je in een doorsnee rijtjeshuis woont die je naar eigen smaak inricht, zal de unieke uitstraling van de Hongaarse punt prachtig uitkomen.

3.Tapis vloer

Een unieke eiken vloer die van je woonkamer echt een andere ruimte maakt is de tapis vloer. Deze vloer bestaat uit houten delen die als een tapijt met lijm of spijkers wordt vastgemaakt aan de tussenvloer. Hierdoor komt de vloer super strak in de kamer te liggen en creëer je een prachtig geheel. In visgraatpatroon, Hongaarse punt of juist een recht gelegd patroon, de tapis vloer is erg veelzijdig.

4.Mozaïekpatroon

Kan het wat jou betreft niet speels genoeg? Dan kun je ook kiezen voor een eiken vloer die in een mozaïekpatroon wordt gelegd. Deze vloer bestaat uit talloze klein houten latjes die in vierkanten worden gelegd. Door de latjes in lengte en breedte met elkaar af te wisselen, ontstaat een speels en klassiek mozaïekpatroon. Het lijkt of er vierkante houten tegels liggen, maar in werkelijkheid bestaat de vloer uit honderden kleinere latten. Deze eiken vloer is heel klassiek en zorgt voor een groot speels effect. Zeker in combinatie met een rustige interieur knalt deze vloer er echt uit.

5.Recht gelegde eiken vloer

Ben je van plan een houten vloer te kopen, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om een recht gelegd patroon te leggen. Met authentieke houten planken die je over de lengte naast elkaar legt, ontstaat er een rustige en stijlvolle basis in de ruimte. Afhankelijk van de richting waarin je de vloerdelen neerlegt, wordt de lengte van de kamer enorm benadrukt. Je ogen volgen de lijnen van de eiken vloer die de ruimte
optisch langer maken.

De breedte van de planken hebben ook invloed op de ruimtelijkheid van de kamer. Hoe breder de planken, des te rustiger en groter de ruimte lijkt. Kies je voor smalle vloerdelen die het recht gelegde patroon gaan vormen, dan zorgt dat voor een speelser karakter.

Andere keuzes bij het kopen van een houten vloer

Heb je een keuze gemaakt uit een van de patronen die de basis gaat vormen voor jouw interieur? Dan ben je er nog niet helemaal. Er zijn nog een aantal zaken die belangrijk zijn bij het kopen van een houten vloer en die de ruimte echt helemaal afmaken.

De kleur van de eiken vloer is doorslaggevend voor het effect op de ruimte. En de opties bij het kiezen van een kleur voor de vloer zijn enorm breed. Doordat het eikenhout wordt bewerkt met speciale oliën zijn er oneindig veel mogelijkheden. Wil je een lichte eiken vloer die ertoe leidt dat de ruimte een opfrisbeurt ondergaat en optisch groter wordt? Of houd je van donkere tinten en wil je die terugzien de houten vloer die je gaat kopen? Een diepzwarte of donkerbruine vloer heeft een enorm warme uitstraling die van de kamer een knusse en sfeervolle ruimte maakt.
En dan hebben we het nog niet gehad over plinten. Deze hebben een wat stoffige imago, omdat mensen daar weinig aandacht aan geven. Maar plinten die de eiken vloer als het ware omlijsten hebben een grote invloed op de ruimte. Zeker vanwege de vele keuzes die je hebt bij het kiezen van plinten:

• In dezelfde kleur als de vloer
• Wit voor een frisse uitstraling
• Zwart voor een klassieke sfeer
• Lage plinten die voor rust zorgen
• Hoge plinten waarmee je een statement maakt
• Een traditionele band en bies die je vroeger in grote herenhuizen zag

Wil je een houten vloer kopen, dan is deze niet compleet zonder plinten. Onderzoek daarom goed wat voor plint jouw nieuwe eiken vloer moet omlijsten, zodat de basis van je interieur tot in de details af is. En kom je er niet helemaal uit? Schroom dan niet om een interieurspecialist in je vriendenkring of in de buurt te benaderen die je verder op weg kan helpen met het maken van de juiste keuzes. Het belangrijkste is immers dat jouw identiteit duidelijk terug te zien is in het interieur waar jij je thuis voelt.