Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een inboedelverzekering afsluiten, dit moet u weten

Iedereen die voorwerpen bezit en deze in een woning heeft opgesteld, heeft baat bij een inboedelverzekering. Dit type verzekering, de naam zegt het al, verzekert uw inboedel. Onder inboedel verstaan we alle voorwerpen die niet aan uw woning vastzitten. U kunt het zien aan alles wat u mee zou kunnen nemen als u gaat verhuizen. Een keuken valt dus niet onder inboedel, maar uw servies wel. Door een inboedelverzekering te nemen zijn al uw bezittingen beschermd tegen schade en dat schept natuurlijk gemoedsrust. Hier leest u meer over inboedelverzekeringen en de opties die u heeft als u deze gaat afsluiten.

Het verschil tussen een opstal- en een inboedelverzekering

Als u een woning bezit, dan heeft u een inboedelverzekering en een opstalverzekering nodig. Huurt u een woning, dan is een inboedelverzekering alleen voldoende. De twee moeten dus niet met elkaar worden verwisseld. Een opstalverzekering dekt alles wat wel vast zit aan uw woning en dus eigenlijk alles wat niet onder de inboedelverzekering valt. U kunt dan denken aan de dakpannen, de keuken uit het voorbeeld boven en een inbouwkast. Een opstal- en inboedelverzekering samen wordt ook wel een woonverzekering genoemd. Hier kunt u ook andere verzekeringen aan toevoegen, mocht u dit willen. Als woningeigenaar stelt u dus zelf een woonverzekering samen en krijgt u vaak ook een interessante korting.

Welke soort inboedelverzekeringen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten inboedelverzekeringen. Deze verdeling wordt bepaald door de dekking die u krijgt. De extra uitgebreide inboedelverzekering is een standaard verzekering en de allrisk verzekering heeft een bredere dekking.

  • Met een uitgebreide verzekering wordt schade vergoed als gevolg van brand, storm, water, inbraak en diefstal.
  • Met een allrisk inboedelverzekering bent u verzekerd voor de bovenstaande gebeurtenissen, maar ook voor schade die u zelf aan heeft gericht. Als u bijvoorbeeld uw laptop laat vallen of een dure vaas omstoot.

Lees wel altijd de kleine letters even goed door, want ook al zijn de algemene voorwaarden bij de meeste verzekeraars hetzelfde, de invulling is dat niet altijd. U vindt daar een exacte beschrijving van de schadegevallen die wel en niet door die verzekeraar worden vergoed.

Het verzekeringsbedrag en uw eigen risico

Bij een inboedelverzekering verzekert u uw inboedel voor een bepaalde waarde. U moet ook een eigen risico bedrag instellen.

  • Inboedelwaarde: dit is de opgetelde waarde van alles wat er in uw woning staat. De verzekeraar bepaalt welk bedrag dit is, maar de hoogte varieert tussen de €100.000 en €250.000. Hoe hoger de waarde van uw inboedel, hoe hoger de premie voor uw verzekering. Het is belangrijk dat u dit goed instelt, want als de schade aan uw inboedel hoger is dan het bedrag waarvoor u verzekerd bent, dan moet u de rest zelf bijleggen.
  • Eigen risico: het eigen risico bedrag vult u zelf in. U geeft dan aan hoeveel van de claim u zelf betaalt en welk gedeelte door de verzekeraar wordt uitgekeerd. Met een laag eigen risico bedrag gaat uw premie omhoog, maar betaalt u dus minder als u een claim indient. Een hoog eigen risico bedrag verlaagt de premie. Heeft u geld achter de hand, dan kunt u op die manier besparen.

Uw verzekering uitbreiden

Nadat u het soort inboedelverzekering uitgekozen heeft dat bij u past, kunt u beoordelen of u deze misschien zou willen uitbreiden. U heeft dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor een extra buitenhuisdekking te kiezen. Uw waardevolle spullen die u regelmatig meeneemt als u weggaat, zoals uw telefoon, camera, tablet of laptop zijn dan ook verzekerd als u deze ergens laat vallen, bijvoorbeeld. Het is ook mogelijk om kostbare voorwerpen, zoals apparatuur, kunstvoorwerpen en sieraden extra bij te verzekeren. Bent u van plan om uw woning tijdelijk of gedeeltelijk te verhuren? Dan is een inboedelverzekering voor tijdelijke verhuur zeker aan te raden, want dit zit niet standaard bij uw polis inbegrepen.

Geld besparen op uw premie

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt eigenlijk altijd als standaard afgesloten. Zelfs huurders en studenten kiezen voor een inboedelverzekering, omdat de persoonlijke spullen dan veilig zijn. En de premie reflecteert de waarde van uw inboedel goed. Er zijn enkele manieren waarop u kunt besparen op de premie voor uw inboedelverzekering. Enkele hebben we hier al besproken, maar hier vindt u nog drie tips ter afsluiting.

1.    Korting op uw premie

Woont u in een veilig huis en kunt u dat bewijzen, dan geven sommige verzekeraars u korting op uw premie. Via de politie kunt u bijvoorbeeld het Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen. Uw krijgt van hen dan een score na een keuring en daar krijgt u een certificaat van. Hoe veiliger uw woning, hoe beter de score en hoe groter de kans op korting. Voor een alarmsysteem dat op een centrale is aangesloten vraagt u een BORG certificaat aan. De korting kan dan oplopen tot wel 20 procent.

2.    Een pakket met verzekeringen

Sluit meerdere verzekeringen af bij één verzekeraar en u ontvangt ook een korting. We hebben boven al even de woonverzekering genoemd. Als u uw inboedelverzekering, uw opstalverzekering, uw WA verzekering en uw rechtsbijstandverzekering bij één verzekeraar afsluit, dan krijgt u soms wel 3 procent korting op de totaalprijs. Soms kunt u er ook een reisverzekering aan toevoegen. Deze korting is niet alleen financieel voordelig, maar het is voor u ook gemakkelijker om al uw regelingen bij één en dezelfde verzekeraar onder te brengen. Kies vervolgens voor een jaarlijkse- in plaats van een maandelijkse betaling en u bespaart mogelijk nog meer.

3.    Maak elk jaar een vergelijking

Een laatste manier waarop u kunt besparen op uw inboedelverzekering is om elk jaar net voordat deze afloopt een vergelijking te maken van het aanbod. Dit doet u gemakkelijk via een vergelijkingswebsite. U ziet dan in één oogopslag of uw inboedelverzekering nog het beste is en of er misschien een beter aanbod is. Kies één of meerdere sites die alle verzekeraars met elkaar vergelijken, stel de filters goed in en u ziet snel wat de mogelijkheden zijn. Door elk jaar te wisselen weet u altijd zeker dat u de goedkoopste inboedelverzekering heeft afgesloten.

Past een opstalverzekering of aansprakelijkheidsverzekering (AVP) beter bij uw situatie?