Een overkapping of een zonnescherm, voors en tegens.

Met de zomer voor de deur en de daaruit voortvloeiende stijging van de temperaturen, wordt het afschermen van het huis tegen overtollig zonlicht van fundamenteel belang. Tijdens de zomer verwarmt het zonlicht de lucht in huiselijke omgevingen snel, waardoor de temperatuur en vochtigheid snel stijgen. Afdoende afscherming betekent dus dat de interne omgeving gedurende de dag zo lang mogelijk koel blijft, zonder gebruik te hoeven maken van ventilatoren en airconditioners, waardoor op elektriciteitsverbruik wordt bespaard.

Laten we samen kijken wat de verschillende soorten op de markt zijn en hoe je gemakkelijk en met minimale kosten dit zelf kunt maken.

De beste en tevens goedkoopste manier om dit te doen, is door een zonnescherm te monteren. Helaas is dit echter niet altijd mogelijk, daarom moeten we proberen andere oplossingen te vinden die kunnen worden aangepast aan de behoeften van de zaak.

Een overkapping

Een overkapping houdt de zon tegen en als het regent dan kun je er nog fijn onder zitten zonder nat te worden. Echter is een overkapping groot en neemt veel ruimte in, plus je kunt deze niet gemakkelijk zomaar even wegdoen als je er even geen behoefte aan hebt. Dit in tegenstelling tot een zonnescherm, wat je dan gemakkelijk kunt opdraaien. Dus laten we eens kijken naar een zonnescherm.

Zonwering: de modellen op de markt

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten zonwering die op de markt te vinden zijn en die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun beoogde gebruik, zoals bijvoorbeeld knikarmschermen, uitvalschermen, markiezen, shutters, luifels voor terrassen, luifels voor balkons, enzovoort.

Aangezien er talloze soorten beschikbaar zijn, verdelen we de zonwering voor het gemak in twee specifieke categorieën, die voor binnen en die voor buiten.

De buitenzonwering is het meest complexe type voor wie op zoek is naar een doe-het-zelf oplossing. Meestal worden deze op de buitenmuren bevestigd in overeenstemming met de ramen en balkons, of gemonteerd op constructies zoals pergola’s en tuinhuisjes, daarom kan de installatie min of meer ingewikkeld zijn, afhankelijk van de hoogte en de frameconstructie.

De keuze van stoffen

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is de keuze van de materialen waarvan deze gemaakt is, die ook in dit geval varieert afhankelijk van het beoogde gebruik.

Als jeop internet zoekt door de zinsnede ” materiaal voor zonneschermen ” in te voeren, zullen de resultaten bijna uitsluitend stoffen tonen die zijn gemaakt van hitteverzegeld acryl, PVC of polyester; Deze doeken zijn uiteraard meer dan deugdelijk, want ze zijn extreem goed bestand tegen uv-straling, regen en slecht weer, hebben bovendien een uitstekende afschermende kracht maar zijn enkel geschikt voor buitenzonwering en voor balkonzonwering.

Om zonwering binnen te monteren is de keuze daarentegen veel ruimer, aangezien ze niet worden blootgesteld aan de elementen van de natuur, kunnen ook niet-synthetische stoffen, zoals linnen en katoen, worden gebruikt.

Beperkingen om op te letten

Zonwering zelf maken en ophangen kan als je een beetje handig bent. Doe het zelven kan allerlei niveaus hebben, van amateur tot ambachtelijk meester; in feite gebruiken dezelfde professionals, wanneer ze voor zichzelf werken en niet voor derden, praktisch al hun vaardigheden en uitrusting om de renovatiewerken aan hun huis zelf uit te voeren.

Als de professional echter kan vertrouwen op zijn kennis en ervaring bij het gebruik van de gereedschappen, kan hetzelfde niet worden gezegd van degenen die alleen op amateurniveau en met laagwaardige apparatuur aan het klussen zijn. Ten behoeve van laatstgenoemden moet worden benadrukt dat er enkele belangrijke aspecten zijn die niet over het hoofd mogen worden gezien.

Bij het maken van bijvoorbeeld buitenzonwering moet echt rekening worden gehouden met klimatologische factoren, met name de wind. In dit geval is het niet alleen een kwestie van het kiezen van de juiste stof, maar ook van het creëren van een frame waarvan de structuur niet alleen resistent is, maar ook stevig bevestigd is om bestand te zijn tegen de spanningen van de wind, en ik weet niet of elke amateur doe het zelver dit zou kunnen, dus let daar goed op en overschat jezelf niet.

Verder wordt de bevestiging van de kozijnen of van de draagconstructies nog ingewikkelder, indien deze op de bovenverdiepingen moet plaatsvinden; in het geval van doe-het-zelf zonwering voor buiten moet je er daarom de voorkeur aan geven om een ​​beroep te doen op een vakman om de garantie te hebben dat het werk zeer vakkundig en zonder risico wordt uitgevoerd.

Ideeën voor doe-het-zelf zonwering

Aan de andere kant is het maken van doe-het-zelf zonwering voor interieurs beslist eenvoudiger omdat er geen speciale technische vaardigheden of zelfs maar complexe apparatuur voor nodig is; kies gewoon de meest geschikte stoffen en hoe ze te installeren.

Wat stoffen betreft, is het raadzaam om te focussen op linnen met een dikke textuur, bij voorkeur in zeer donkere tinten om het zonlicht effectief af te schermen. Omdat donkere kleuren echter ook warmtestraling aantrekken is het belangrijk om de luifel verder af te schermen met andere lichtere witte gordijnen, om de warmte naar buiten te reflecteren.

Wat de bevestiging betreft, zijn er echter meerdere mogelijke oplossingen. De eenvoudigste en goedkoopste bestaat uit het gebruik van eenvoudige dubbelzijdige tape. Naast het voordeel dat deze methode goedkoop is, is deze methode ook bijzonder geschikt voor diegenen die alleen geïnteresseerd zijn in een tijdelijke oplossing.

Voor de definitieve bevestiging is er echter een eenvoudige en elegante methode tegelijk, maar waarmee je toch het gordijn heel gemakkelijk kunt verwijderen mocht dat nodig zijn, bijvoorbeeld tijdens het winterseizoen. De steunen en de stok kunnen worden gemaakt van aluminium of hout, afhankelijk van de behoeften en het budget. ebruik daarentegen gewoon deuvels en een boor om de steunbeugels te bevestigen.

Er is nog een ander alternatief voor wie geen gaten in de muren wil maken, en dat is het gebruik van magnetische plaatjes die in de bovenste flap van het gordijn worden genaaid. Dit is een methode die vergelijkbaar is met die gebaseerd op het gebruik van dubbelzijdig plakband, maar het is iets verfijnder en schoner omdat ze, als de gordijnen eenmaal zijn verwijderd, geen resten van kleefstoffen en magneten aan de muur achterlaten, dus zelfs als ze in het zicht hangen ziet het er zelfs nog mooi uit.