Een prettig woonklimaat de basis voor comfortabel wonen

Ben je van plan om je huis te gaan verbouwen, dan moet je tegenwoordig met veel dingen rekening houden. Met een verbouwing is bijna onlosmakelijk verbonden dat je ook rekening houdt met de verduurzaming van je huis. Is het een rigoureuze makeover dan besluit je misschien meteen om van het gas af te gaan. Dat kan je in de huidige prijs met torenhoge gasprijzen een enorme besparing op de energiekosten opleveren. Pak je het helemaal goed aan dan maak je je huis energieneutraal en krijg je misschien zelfs geld terug als je je zonnestroom terug aan het net kunt leveren.

Heb je een ouder huis, dan valt er veel te winnen op het gebied van energiebesparing. Daarbij hoeft de inrichting en de stijl beslist niet alleen functioneel te zijn. Geef je huis daarom ook een eigen smaak en karakter mee. Die kun je toepassen in de vloer, de badkamer en keuken maar ook een kast kopen kun je beeldbepalend doen.

Stijl

Voordat je alle meubels gaat kopen, is het raadzaam om eerst te bepalen voor welke stijl of hoofdkleur je gaat. Een veel gebruikt hulpmiddel hiervoor is een moodboard. Die heb je in digitale vorm maar ook kun je ouderwets gaan plakken en knippen. Bewaar vooral je oude woonmagazines die zijn namelijk een bron van inspiratie. Beperk je daarbij niet tot één kleurenpalet of één stijl, maar creëer twee of drie verschillende moodboards. Je hebt naast de magazines alleen een paar grote vellen a2 papier nodig, een schaar en wat lijm.

Duurzaam

Het mag misschien ondertussen een nietszeggende term zijn, toch staat duurzaamheid hoog op de agenda bij verbouwingen of nieuwbouw. Het is eigenlijke een brede alomvattende term waarbij je bezig bent om zo verantwoord mogelijk met de aarde om te gaan en zoveel mogelijk gebruik te maken met natuurlijke energieopwekking. De maatregelen die je als private persoon kunt nemen zijn talrijk. Het hoeven niet beslist hele grote dure investeringen te zijn. Begin eens met het indraaien van ledverlichting of plaats radiatorfolie achter je centrale verwarming. Pak je het echter groots aan dan is er de warmtepomp die z’n energie uit elektriciteit haalt. Bij een ouder huis valt ook veel winst te halen in allerlei vormen van isolatie. Dat kan onder de vloer, onder het dak of in de spouwmuren. En wil je echt meters maken dan is het dak natuurlijk de ideale plaats voor een flink aantal zonnepanelen.

Klimaat

Indien de verbouwing van je huis compleet is, dien je er wel rekening mee te houden dat de klimaatomstandigheden significant veranderd kunnen zijn. Daarom is het handig om bij het begin van een aanpassing ook een klimaatplan op te stellen. Dit kan inhouden dat je een de mogelijkheid hebt tot klimaatbeheersing en frisse lucht. Een compleet geïsoleerd huis kan namelijk snel een te hoog co2 gehalte krijgen of last hebben van een te droge lucht. Het is echter niet beslist noodzakelijk om hierin tienduizenden euro’s te steken. Je hebt tegenwoordig ook veel kleine mobiele units die je in elke ruimte kunt plaatsen. Door deze apparatuur kun je een ruimte koeler maken of doormiddel van damp een juiste luchtvochtigheid realiseren. Er is altijd een oplossing voor een goed klimaat in huis.