Een rusthoek creëren voor uw kind: zo doe je dat!

We schrijven 1968 wanneer een paar Italiaanse ontwerpers een stoel moeten ontwerpen voor een destijds aanzienlijke doelgroep: de hippies. Het typische kenmerk van hippies is natuurlijk dat ze behoorlijk ontspannen en ongedwongen zijn. En de Italiaanse ontwerpers kwamen daarom ook met een ontwerp dat net zo ontspannen en ongedwongen was als de hippies zelf: de zitzak.

Kinderen moeten ontspannen

Liggen op een rustzak is dan ook zalig rustgevend. Met name voor kinderen is de zitzak daarom perfect om heerlijk te relaxen. Met een zitzak valt dan ook gemakkelijk een rustplek te creëren. Of jouw kind van nature al rustig is of juist wat drukker, het blijft namelijk van belang dat ze zich regelmatig terug kunnen trekken. En dan is een apart rusthoekje een wezenlijk onderdeel van elk huis waar kinderen opgroeien. Van kleine dreumes tot puber, als ze eenmaal op zitzakken ligt, zul je merken dat ze rustiger worden. En dan is de rusthoek niet alleen ontspannend voor kinderen, maar kunnen ook ouders tot rust komen.

De basis van elk rusthoekje

Een rustplek creëren is niet ingewikkeld, maar kan voor ieder kind anders zijn. Het begin is in ieder geval het makkelijkst: de zitzak. En een persoonlijke zitzak, met bijvoorbeeld de naam van je kind, is makkelijk online besteld. U weet natuurlijk zelf of uw kleine dreumes rustig wordt van bijvoorbeeld prentenboeken over dinosaurussen of liever met een koptelefoon op naar muziek luistert. Een rusthoek is eigenlijk een individueel plekje, maar het is best mogelijk dat er twee of meer kinderen tegelijkertijd in kunnen. Denk er in dat geval echter aan dat er ook meer zitzakken in de rusthoek staan, zodat ze tegelijk kunnen relaxen op hun zitzak.

Rusthoekje voor overprikkelde kinderen

Elk kind wil natuurlijk regelmatig relaxen in zo’n rusthoekje. Dus elk huis kan zo’n hoekje goed gebruiken. Er is echter een doelgroep voor wie een dergelijk plekje essentieel is om een dag goed door te komen: kinderen die snel overprikkeld raken. Een korte online zoektocht laat zien dat zitzakken veel hulp kunnen bieden aan juist deze kinderen. Ze kunnen er namelijk even helemaal in verdwijnen, met een minimum aan prikkels. Voor het inrichten van een rusthoekje voor deze groep kunnen nog een aantal dingen worden toegevoegd. Om echt weg te komen van de drukte begin je dan met een afscheiding zoals bijvoorbeeld een groot laken, met bijvoorbeeld een groot laken. Als het dan wat donker wordt voeg je een dimlichtje of een kleurig lichtsnoer toe. Met wat simpel speelgoed om mee te bouwen of friemelen (bijvoorbeeld lego, kapla of squigz), een knuffel en kleurpotloden met  papier of een kleurboek kan ook jouw overprikkelde kind dan tot rust komen.