Een tuin heeft bescherming nodig in de winter

Een mooie tuin in de winter? Het kan als er gekozen wordt voor voldoende winterharde planten die bij voorkeur groenblijvend zijn. Winterharde planten kunnen tegen vrieskou en bloeien in het voorjaar. Wintergroene planten behouden hun kleur mits het niet extreem gaat vriezen.

Planten in potten extra beschermen
Met name planten in potten en bloembakken hebben het zwaarder dan planten in de grond. De kluit in een bloembak kan eerder bevriezen en dat kan fataal zijn voor de plant. Een bescherming biedt een houten krat die bedekt is met noppenplastic of nog beter juten. Plaats meerdere potten in de krat en dek het af met stro en bladeren. Het werkt als een soort deken.

Winterharde planten voor buiten
De Helleborus is een winterharde plant die zowel geschikt is voor de volle grond en pot. De plant wordt ook wel kerstroos genoemd. Bij het bloeien veranderen de kleuren van wit tot donkerroze en lila. In de winter behoudt de plant zijn donker groene bladeren. De Camelia behoort tot de heestergroep. Het is een groenblijvende plant in de winter, maar in de lente krijgen ze felle kleuren. Ook een heester is de Skimmia. Het is een voorjaar bloeier met trossen van witte geurende bloemen. In de winter kunnen er rode bessen ontstaan bij de vrouwelijke plant.

Gazon en border
Borders kunnen het best bedekt worden met bladeren. Zorg dat de laag niet dikker is dan zo’n 8 centimeter om schimmel te voorkomen. Voor het gazon geldt dat het juist bladvrij dient te zijn. Bladeren houden zuurstof tegen wat leidt tot verstikking. Ook zorgt het blad dat het gras onvoldoende kan drogen zodat het gaat rotten. Zorg dat het gras gemaaid is voor de eerste vriesnacht. Gras blijft groeien tot een temperatuur van zo’n 6 graden.

Ook tuinmeubels hebben extra aandacht nodig tijdens de koude seizoenen. Het beste is om ze goed schoon te maken en droog en vorstvrij op te bergen. Lukt dat niet dan zijn er speciale tuinmeubelhoezen die de nodige bescherming geven. Zorg wel dat er voldoende ventilatie is. Hetzelfde geldt voor tuingereedschap. Maak het gereedschap schoon en vet ze in. Houten stelen blijven langer goed door ze met een plantaardige olie te behandelen.