Een vlek in mijn ruit!

Je ergert je er al een poosje kapot aan. Hoe vaak je je ramen ook wast, zowel aan de binnenkant als de buitenkant, die vlek blijft erin zitten. Hoe kan dat toch? Het lijkt wel alsof die vlek aan de binnenkant zit, zo midden in de ruit! Maar dat kan toch niet? Jawel, dat kan wel. Het wil zeggen dat je ruit lek is. Hè? Ja, een lekke ruit, dat kan!

Een lekke ruit?

Een lekke band, dat kennen we. Een lekke waterleiding ook. Maar een lekke ruit? Hoe kan dat? Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Sinds pak ‘m beet de jaren 70 worden de meeste huizen voorzien van dubbel glas. Een ruit van dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een spouw: dat is een ruimte tussen de glasplaten waar vaak droge lucht of een gas is ingespoten. Samen met de twee glasplaten zorgt de spouw voor een betere isolatie in vergelijking met enkel glas. Bovendien is dubbel glas natuurlijk sterker. ‘Sjakie van de hoek’ zal er niet zo gauw een bal doorheen kunnen knallen.

Hoe komt die vlek in mijn ruit?

Dat dubbel glas met spouw zit in een luchtdichte lijst en die wordt in zijn geheel in de sponning geplaatst. Dubbel glas wordt altijd op maat gemaakt, dus het past precies. Het is daarna wel van belang dat er een strip wordt geplaatst, dan wel dat de ruit goed wordt afgekit, om te voorkomen dat er vocht in de sponning sijpelt. Na verloop van tijd droogt zo’n kitrand uit en dan kan het toch gebeuren dat vocht de kans krijgt om in de sponning te gaan zitten. Dat tast dan de lijst van het dubbel glas aan, waardoor deze op den duur doorroest. Als dat gebeurt, is je ruit lek en kan er dus valse, vochtige lucht naar binnen stromen. Dat zorgt dan voor een condensplek in je glas.

Is een lekke ruit te repareren?

Als dat het geval is, moet je een nieuwe ruit laten inmeten. De lekke ruit is niet te repareren. Zelf een nieuwe ruit plaatsen is niet mogelijk, want de ruiten dienen nauwkeurig te worden ingemeten en worden allemaal op maat gemaakt. Via Glasprobleem Kwijt vind jij snel en simpel een glasservice ‘bij jou om de hoek’. Groot voordeel is daarbij dat de vakman dus gauw bij je is. Hij meet de ruit op de millimeter nauwkeurig in en eenmaal terug op de zaak plaatst hij de bestelling bij de glasgroothandel. Zodra de ruit klaar is, krijg je een belletje om een afspraak te maken voor het plaatsen van de nieuwe ruit.

Waar moet ik op letten bij een nieuwe ruit?

Je lokale glaszetter kan je helpen bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe ruit. Er is immers veel te kiezen! Je kunt het houden bij een ‘gewone’ nieuwe ruit van dubbel glas, maar je kunt ook gaan voor triple glas: een ruit met drie glasplaten en twee spouwen. Dat isoleert nog veel beter dan dubbel glas natuurlijk. De glaszetter moet wel even kijken of triple glas past in jouw kozijn. Verder kun je ook kiezen voor onder meer veiligheidsglas, inbraakwerend glas, gelaagd glas of zonwerend glas.

Ben ik verzekerd voor een lek in de ruit?

De meeste verzekeraars vergoeden de vervanging van een lekke ruit, maar… het staat er niet eens in kleine lettertjes: in de meeste gevallen alleen als de ruit niet ouder is dan 10 jaar. Dat zul je dus moeten aantonen. Ook indien de lekkage van de ruit te wijten is aan zwaar achterstallig onderhoud kan de verzekering besluiten om niet uit te keren. Indien je met een lek in de ruit te maken hebt, controleer dan je polis of neem contact op met je verzekeraar.