Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een warme en sfeervolle uitstraling in je huis creëren? Dat doe je zo!

Er is niets fijner dan thuiskomen in je eigen, vertrouwde huis. En dat is des te fijner wanneer je eigen huis gezelligheid en warmte uitstraalt. De inrichting van je huis kan aardig lastig zijn. Want waar moet je allemaal op letten? Welke kleuren passen het best bij een warm interieur? Welke materialen passen daar dan goed bij? En wat is verder van belang? Je leest het in deze blog!

Een moodboard maken

Het is bij het inrichten van een huis ontzettend handig om te starten met een moodboard. Hierop kun je namelijk een overzicht maken van alle ideeën die jij hebt en de stijl die jou aanspreekt. Handig! Op die manier krijg je een goed beeld van wat leuk bij elkaar staat, welke kleuren mooi bij elkaar matchen en welke meubels goed in jouw interieur passen.

Bij het maken van het moodboard kun je de volgende zaken proberen:

1.  Maak je wensen concreet

Op het moodboard komen al je wensen en ideeën samen. Dat kan heel fijn zijn om je gedachten te ordenen. Vaak heb je bij de indeling van een huis ontzettend veel ideeën. Door het moodboard hoefde je daar niet langer mee rond te lopen, maar kun je er echt concreet iets mee doen. Maar daarna is het zaak om te ontdekken of dit wel concrete wensen zijn. Zijn ze daadwerkelijk haalbaar in je huis? Kijk eens naar de keuken: voor hoeveel keukenkastjes is er precies ruimte? Of ga bijvoorbeeld eens naar de badkamer: wat mag daar nu absoluut niet ontbreken? Op die manier maak je de wensen van je moodboard echt concreet: wat is haalbaar in het huis dat je mag indelen en wat niet?

2.  Bekijk per ruimte naar je huis

Het is niet verstandig om gelijk een idee voor de inrichting te maken voor je hele huis. Dat werkt onoverzichtelijk. Het is beter om per ruimte je huis in te delen en dus van ruimte naar ruimte te werken. Daarbij is het goed om out of the box te denken. Wil je de ruimtes laten zoals ze zijn? Of is het een idee om een muur te verplaatsen of zelfs weg te halen? Je kunt vaak extra ruimtes creëren door een hal weg te halen of kleiner te maken. Ook kun je natuurlijk naar buiten toe uitbreiden. Een paar meter inleveren van je tuin, kan voor een veel grotere woonkamer zorgen. Ook kan een dakkapel voor ontzettend veel extra ruimte zorgen. Dat zijn keuzes die je natuurlijk moet maken voordat het daadwerkelijke indelen gaat beginnen.

3.  Een grote schoonmaak

Als je gaat verhuizen, gaan alle spullen die je hebt als het goed is allemaal door je handen. De ideale manier om van spullen af te komen. Bij een make-over kan dit ook heel handig zijn. Zorg ervoor dat je alle spullen in een kamer verzameld. Laat alles door je handen gaan en stel jezelf de vraag of je iets daadwerkelijk gebruikt of nodig hebt, of dat je er misschien beter iemand anders blij mee kunt maken.

Na het op een rij zetten van je wensen en het treffen van voorbereidingen, kun je aan de slag met de volgende zaken:

1.  Kleur

Ook kleur doet erg veel met de sfeer in een huis. De eerste tip om je huis een warme uitstraling te geven, gaat dan ook over kleurgebruik. De volgende kleuren vallen onder warme kleuren: oranje, geel, bruin, en zand. Kleuren die juist niet als warm worden gezien, zijn: grijs, wit en blauw. Toch kun je deze kleuren wel gebruiken om een warme uitstraling aan je huis te geven. Wel is het dan belangrijk dat je ze op de juiste manier toepast en combineert met warmere kleuren.

2.  Materialen

Daarnaast doen materialen en accessoires ook veel met de sfeer in het huis. Ze kunnen bepalend zijn om een warm interieur te creëren. Hout en leer kunnen goed worden gebruikt wanneer je een warm interieur wilt. Qua kleur zit je dan ook meteen goed: die is vaak bruin, en zoals je net las, doet bruin het heel goed in een warm huis. Houten meubels zijn bovendien steeds meer in trek: van tafels, tot kasten, tot opbergdozen. Op veel verschillende plekken in je huis kun je een item neerzetten. Dat staat erg knus. Ook is het aan te raden om hetzelfde materiaal op verschillende plaatsen in je huis naar voren te laten komen. Dat zorgt namelijk voor rust en overzicht. Fijn!

3.  Licht

Wanneer je een boek wilt lezen of een spel wilt doen, werkt dat niet fijn als je dat moet doen onder felle verlichting. Zorg er dus voor dat de lampen in je woning een rustige lichtbron zijn. Ook is het fijn wanneer de verlichting bij elkaar past. Dat zorgt voor een rustige sfeer in je kamer. Wat ook gezellig  staat in huis, zijn kaarsen. Geef toe: wat is gezelligheid zonder kaarsjes? Het voordeel van kaarsen is bovendien dat je ze overal in huis kunt neerzetten: op tafel, in een kast of op een plank. Wanneer je van geurkaarsen houdt, kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Zorg er wel voor dat je niet allemaal verschillende geurkaarsen aansteekt. Dat ruikt juist niet lekker: houd het dus bij één geur.

Verder kun je je wat betreft de meubels en accessoires aan de volgende zaken houden:

1.  Accessoires

Ook de accessoires kun je hierop aanpassen. Wat bijvoorbeeld mooi staat bij een houten salontafel, is een mooi vloerkleed. Deze kleden bestaan er in allerlei kleuren en maten en staan superleuk in een warm interieur. Je hebt daarnaast ook leuke kleden die je op je bank of op een stoel kunt neerleggen, zoals koeienhuiden of schapenvachten. Verder kun je denken aan gordijnen in warme kleuren en kussens. Je zult zien dat je huis hierdoor gelijk warmte uitstraalt! Ook kun je je wanden voorzien van gezelligheid: het staat erg leuk om een poster of schilderij op te hangen. Ook daarbij kun je kiezen voor warme kleuren. Ga niet voor al te drukke figuren, maar ga voor meer rustige patronen. Daarnaast kun je ook je bedlinnen aanpassen op de stijl van de rest van je huis. Op die manier wordt je huis echt een geheel en straalt elke kamer sfeer uit.

2.  Rond

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor ronde vormen in een woonkamer. En dat vinden wij best begrijpelijk. Beeld je maar eens een kamer in waarbij alle vormen rechthoekig zijn. Dat krijgt al snel een té netjes effect. En dat is eigenlijk helemaal niet gezellig. Wanneer je juist kiest voor ronde vormen in je woning, wordt de ruimte veel gezelliger, maar oogt deze ook ‘zachter’. Daarom raden wij aan om verschillende ronde vormen aan te schaffen, zoals ronde tafels, krukjes en poefen, maar ook ronde lampen en ronde vazen. Je zult ervan versteld staan hoe leuk dit staat!

3. Planten

Ook planten doen erg veel met de sfeer in huis. Bovendien hebben planten gezonde voordelen: ze zorgen namelijk voor zuurstof in huis. Daarnaast stralen planten leven uit. Investeer dus eens in een mooie, grote kamerplant en haal regelmatig verse bloemen in huis.