Een woning kopen? Zo maak je dat toch gemakkelijk

Je wilt het eigenlijk al wel een hele poos, een eigen woning kopen. Maar waar moet je dan eigenlijk beginnen? Waar moet je allemaal op letten? Je wilt het bij jouw (eerste) huis zo goed mogelijk voor elkaar hebben. Achteraf wil je namelijk geen spijt hebben van de beslissingen die je in de voorbereiding genomen hebt. Daarom gaan wij jou helpen met een lijstje waar je allemaal op moet letten. Ben je benieuwd wat wij voor jou in petto hebben? Lees dan snel verder!

Analyseer je eigen financiën

Als eerst is het ontzettend belangrijk om je eigen financiële situatie goed in kaart te brengen. Welke maandelijkse lasten heb je nu al? Hoeveel spaargeld bezit je momenteel? Heb je nog leningen open staan? Dit zijn allemaal onderwerpen die je voor jezelf goed op een rijtje moet hebben. Vanuit hieruit kun je bijvoorbeeld bepalen of een lening aanvragen voor jou belangrijk is.

Door dit vooraf goed uit te zoeken, voorkom je dat je achteraf met problemen komt te zitten. Of in het ergste geval dat de aankoop van je huis op het laatste moment toch niet door kan gaan. Behalve dat je de verkoper dan alsnog teleur moet stellen, zit je hier zelf ook niet op te wachten. Je wilt namelijk echt graag dat huis gaan bezitten. Dus zorg ervoor dat je je financiële huiswerk goed gedaan hebt!

Zet je eisen en wensen op papier

Nadat je jouw financiële situatie goed in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om dit ook te doen van jouw eisen en wensen. Wat is namelijk echt een vereiste aan het kopen van jouw volgende huis? Welke zaken mogen echt niet ontbreken aan het huis? Heeft het huis een grote tuin nodig? Heeft het een bepaald aantal slaapkamers nodig? Dit zijn enkele vragen die bij ons in elk geval meteen opspelen.

Daarnaast zijn er ook nog zaken die je graag zou willen maar niet per se nodig zijn, je wensen dus. Het liefste zou je willen dat dit haalbaar is, maar je weet dat dit misschien niet het geval gaat zijn. Ben hierin dan ook eerlijk naar jezelf en kijk wat realistisch is. Zo houd je jezelf en je partner niet voor de gek.

Vergelijk je financiële situatie met je wensen en eisen

Nu ga je je financiële situatie langs je eisen en wensen leggen. Is het scenario wat je in gedachten had nog steeds realistisch, of moet je ergens water bij de wijn doen? Je zult altijd zien dat wat je in gedachten hebt namelijk niet altijd volledig haalbaar is. Ben daarom vooral reëel, zodat je ook voor jezelf duidelijkheid schept. Zorg ervoor dat je je toekomstige maandelijkse kosten in kaart hebt. Is het je dan nog steeds allemaal waard? Ja, mooi zo je bent klaar om voor het huis te gaan. Nee, bekijk dan toch nog is kritisch jouw eisen en wensen.

Ben je eruit?

Ben je na het uitzoeken van deze zaken eruit? Wij hopen het in elk geval van wel. Door deze zaken uitgezocht te hebben is jouw droomhuis ook een stapje dichterbij. Een goed vooronderzoek is namelijk ontzettend belangrijk. Je weet namelijk wat ze zeggen, een goed begin is het halve werk. Wij willen jou in elk geval veel plezier wensen in jouw nieuwe woning, geniet ervan!