Een zomer zonder eikenprocessierups, is dat mogelijk

Elk jaar, zo rond mei, steken de berichten over de eikenprocessierupsen weer op. Eiken met deze vervelende beestjes terroriseren de buurt. De processierupsen lijken klein en onschuldig en hoewel ze niet zeer schadelijk voor de eik zelf zijn, veroorzaken ze wel veel problemen voor hun omgeving. De bestrijding van de rupsen neemt veel tijd in beslag en kan enkel door specialisten gedaan worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze zomer wel lekker in onze tuin in de schaduw van de eik kunnen relaxen?

Waar komen de rupsen vandaan

Een paar jaar geleden was de eikenprocessierups nog niet zo’n hype. De rups werd weleens gesignaleerd, veelal in het zuiden, maar echt grote problemen vormde deze niet. Met de stijgende temperaturen in ons land, stijgt ook het aantal processierupsen. Dat heeft verschillende oorzaken. Meer rupsen overleven de zomer en ontpoppen zich als vlinder. Deze vlinders leggen eitjes en dankzij de stijgende temperaturen overleven de eitjes de zachte winters op eenvoudige wijze. Daarnaast zijn er de laatste jaren veel eikenbomen geplant en dat betekent meer voedsel voor de rupsen. Het aantal natuurlijke vijanden is daarentegen gedaald. ( Chemische) bestrijdingsmiddelen zijn hier onder andere de oorzaak van.

Problemen die eikenprocessierupsen veroorzaken

Kale bomen is één van de minst grote problemen die de rups met zich meebrengt. Hoewel het niet zo’n fraai gezicht is, is het niet schadelijk voor de eik zelf. De boom zal in het nieuwe jaar namelijk gewoon weer nieuwe jonge bladeren ontwikkelen. Voor mens en dier zijn er wel veel vervelende gevolgen. De rupsen hebben namelijk brandharen. Deze haartjes met weerhaken worden afschoten wanneer zij gevaar zien of voelen. Deze haartjes bevatten giftige stoffen die onder andere huiduitslag en jeuk, rode opgezette ogen, irritatie aan luchtwegen en gezwollen lippen kunnen veroorzaken. Vaak verdwijnen deze symptomen vanzelf, maar bij aanhoudende klachten of zeer heftige reacties dient de huisarts ingeschakeld te worden.

Wat kunnen we hiertegen doen

Uiteraard willen we in de zomer gewoon buiten kunnen zitten en niet met lange broek, lange mouwen en handschoenen op het terras vertoeven. Voordat de rupsen een plaag gaan vormen, kun je in het vroege voorjaar er al voor zorgen dat de natuurlijke vijanden van de rupsen zich gaan vestigen rondom de risico-eiken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld insectenhotels te plaatsen, nestkastjes voor koolmezen op te hangen en berm begroeiing hoog te houden. Biedt dit onvoldoende bescherming tegen de eikenprocessierups, dan is het verstandig een boomspecialist in te schakelen voor de eikenprocessierupsbestrijding.

Bekijk ook eens onze handige tuinhandleidingen: