Eenvoudige stappen om je ideale koffietafel te kiezen

Een mooie salontafel is een must voor je woonkamer. Salontafels dienen meerdere doelen; van het completeren van een look, het praktische doel van het opbergen van bijvoorbeeld je televisie gids en dergelijke. Maar het is natuurlijk ook een onderdeel van je interieur.

Maar moet je kiezen voor een houten tafel met dikke poten, metallic met een glazen blad; moet het rond, vierkant of rechthoekig zijn? De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen soms overweldigend zijn. Mijn tien tips helpen je de chaos van mogelijkheden te doorbreken en sturen je in de richting van de perfecte salontafel.

Vorm

Denk bij de inrichting van je woonkamer na over de beste vorm voor de ruimte. Heb je kinderen of huisdieren? Is het een grote kamer of is het klein en smal? Een ronde of ovale salontafel is ideaal als je kinderen of huisdieren hebt. De gebogen rand betekent dat een scherpe hoek niemand verwondt als er iemand tegenaan loopt. 

Door het gebruik van een rechthoekige vorm en het toestaan van ongeveer 90 centimeter tussen de televisie en de salontafel krijgt je de juiste hoeveelheid ruimte om tussen de twee stukken te lopen. Een afgeronde hoek geeft iets meer ruimte om langs te lopen, omdat de tafel dan iets weg buigt van de televisie en andere meubels.

Afmetingen

Net als bij de vorm moet je de grootte bepalen die je nodig hebt. De hoogte van een salontafel is belangrijk. Deze mag niet lager zijn dan 3 tot 6 cm vanaf de zitting van je bank. De standaard hoogte voor een tafel is 45-55 cm en past goed bij een typische maat bank. Een hogere bank vereist een hogere tafel, een die 60 tot 65 cm hoog is. De hogere tafel zal ook handiger zijn als je veel mensen over de vloer krijgt, omdat het voor gasten gemakkelijker is om een glas of een bord neer te zetten.

Functionaliteit

Een andere belangrijke factor is te weten wat het primaire gebruik zal zijn. Zal de tafel meer decoratief zijn, of zorgen voor het opbergen van spullen? Hoeveel opslag zal genoeg zijn? Tafels kunnen worden geleverd met planken, of laden om alles op te bergen, van kinderspeelgoed tot die voorraad tijdschriften die je ooit gaat lezen.  

Ongeacht of er opslag nodig is, er is nog steeds een goede kans dat je een drankje of een bordje wilt kunnen neerzetten zonder het risico te lopen dat het omvalt. Is je primaire doel dat het er goed uitziet? Kijk dan vooral naar een goede vorm, materiaal en kleur.

Materiaal

Over materialen gesproken, salontafels zijn er in heel wat verschillende materialen. Er zijn industriële tafels in metaal. Materialen zoals glas in combinatie met messing of staal bieden een meer verfijnde uitstraling. Of het gaat om eiken, esdoorn, kersen of walnoot, hout heeft zijn eigen uitstraling. Eiken en esdoorn zijn aan de meer nonchalante kant, terwijl walnoot en kersen een meer formele uitstraling hebben.

Stijl

Formeel, informeel, modern of vintage; dit zijn allemaal stijlen waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van je salontafel. 

Als je een voorkeur hebt voor een eigentijdse uitstraling, kies dan voor een strakke metalen tafel met een glazen blad. Als casual meer je stijl is, zou een rustieke eikenhouten tafel perfect zijn. Kies een ronde tafel met gedraaide houten poten voor een romantisch gevoel. 

Kortom, er zijn vele stijlen om uit te kiezen. Mogelijk heb je een decoratieschema gemaakt bij het ontwerpen van je huis of woonkamer, deze kan je perfect gebruiken voor het kiezen van een goede salontafel.

Een salontafel kopen

En dan nu het leukste deel van allemaal: het kopen van jouw perfecte salontafel. Je hebt een budget bepaald, weet wat je ongeveer zoekt, dus nu kan je echt op zoek naar jouw perfecte salontafel. Wij raden je aan om bij online meubelwinkels te kijken, zo heb je een groot aanbod in één overzicht en kan je altijd meteen prijzen vergelijken.

Wil je een écht unieke tafel? Dan is het afgaan van rommelmarkten en brocantes wellicht iets voor jou, maar houd  dan rekening met een flinke tijd voordat je jouw perfecte tafel gevonden hebt.