Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Fijner wonen met lagere kosten

Je huis is belangrijk en dus moet je huis goed voelen. Dat wil zeggen dat het er comfortabel moet zijn. Lekker koel in de zomer en knus warm in de winter. Maar dan natuurlijk niet met een torenhoge energierekening aan het einde van het jaar. Daarom hebben we goed nieuws. Want met deze tips maak je en je huis comfortabeler en laat je je energierekening dalen.

Nu de energieprijzen de afgelopen tijd zo gestegen zijn, is het extra slim om te gaan isoleren. Maar wist je dat isoleren ook zorgt voor een betere gezondheid.

Ziek worden door je woning

Omdat je veel van je tijd in je woning bent, kun je in een huis dat slecht geïsoleerd is ziek worden. Een slechte isolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat het te vochtig is in huis. Vocht is een voedingsbodem voor schimmels en andere nare organismen. Komen deze bacteriën in de lucht, dan adem je ze in en kun je er ziek van worden. Ook vloeren die slecht geïsoleerd zijn, kunnen zorgen voor tocht en koude voeten. En koude voeten en tocht zijn weer slecht voor je spieren.

Comfort

Naast dat het gezonder is, is een goed geïsoleerd huis ook comfortabeler. Denk aan een heerlijk koel huis in de zomer en een behaaglijk warm huis in het najaar en de winter. Zo’n fijn huis maak je door dat isolatie een barrière vormt tussen twee luchtlagen. Zijn de temperaturen van deze twee lagen verschillend, dan zorgt de isolatie er voor dat lagen gescheiden blijven. Dit wil zeggen dat als je huis in de zomer koel is en het buiten warm wordt, de warme lucht ook buiten blijft en de koele lucht binnen. In de winter is dit andersom. In beide gevallen scheelt het je in gebruik van energie (verwarming of airco).

Waar begin je?

In je huis zijn er meerdere opties om te isoleren. De meest voor de hand liggende zijn ramen (dubbelglas) en muren (spouwmuren). Maar ook een vloerisolatie kan verstandig, zijn net als het isoleren van het dak. Deze beide opties kunnen veel verschil maken in zowel comfort als verbruik. Meestal zijn de ruimtes zoals een woonkamer en een keuken op de begane vloer. Hierdoor trekken de vloeren van deze ruimtes vaak veel koude lucht aan vanuit de grond of de kruipruimte. Door de vloer te isoleren, bespaar je niet alleen op de rekening maar zorg je er ook voor dat de vloer veel comfortabeler aanvoelt is en de kans op koude voeten of tocht die je over de vloer voelt, veel kleiner is.

Een vloer kun je zowel van bovenaf als vanuit een kruipruimte isoleren. Of dit laatste een mogelijkheid is, is een beetje afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte en de conditie. Voor het isoleren van de vloer is EPS isolatie een geschikt materiaal. Het materiaal is verkrijgbaar in plaatvorm en leent zich naast het isoleren van betonvloeren of kruipruimtes ook voor isolatie van platte daken. Het materiaal is licht maar tegelijk ongevoelig is voor vocht en schimmel. EPS is overigens ook verkrijgbaar als losse parels.

Eenvoudig verwerken

Een ander fijn isolatiemateriaal is XPS isolatie. Ook XPS is verkrijgbaar als isolatieplaten en worden veel toegepast bij kelders, vloeren, platte daken en bij omgekeerde daken. Naast de gewone XPS platen zijn er ook speciale XPS bouwplaten te koop die zo zijn ontworpen dat ze heel eenvoudig tegen muren of vloeren gelijmd kunnen worden. Hierna kunnen de platen afgewerkt worden met een stuclaag of een betegeling. De platen zijn door deze vorm en door de waterafstotende eigenschappen extra geschikt voor het isoleren van badkamers, toiletten of bijvoorbeeld zwembaden. Hierdoor zijn XPS platen zeer geschikt voor badkamers, toiletten en andere natte ruimten.