Ga je een woning bezichtigen? Let dan hierop!

Heb je besloten om op zoek te gaan naar een koopwoning? Dan kunnen je eerste bezichtigingen best spannend zijn, zeker gezien de moeilijke markt van vandaag de dag. Doordat woningen tegenwoordig als hete broodjes over de toonbank gaan, heb je niet veel tijd om rustig na te denken over of je een woning wel of niet wilt hebben. Daarom is het essentieel dat je zoveel mogelijk uit een bezichtiging weet te halen. Dankzij deze tips ga je altijd goed voorbereid op pad.

Informeer naar de verkoopomstandigheden

Inzicht krijgen in de verkoopomstandigheden is essentieel om een goede indruk te krijgen van een woonhuis. Begin met het vragen hoe lang de woning in kwestie al in de verkoop staat. Staat hij al lang te koop, dan is het mogelijk dat een wat lager bod ook al succes oplevert. Maar bedenk ook dat er misschien wel een aantal gebreken aan het huis vastzitten. Want waarom zou een woning in de huidige markt al zo lang te koop staan?

Ook goed om te weten: hoe lang heeft de verkoper in het huis gewoond? Is dit slechts enkele maanden en wil de verkoper niets liever dan vertrekken wegens een conflict met de voor overlast zorgende buren? Dan moet je je afvragen of je toch wel in dit huis wilt wonen. De reden voor de verkoop is dus ook erg belangrijk om te weten.

Kijk naar de ligging van het huis

Niet alleen de woning zelf is belangrijk, maar ook de directe omgeving ervan. Kijk bijvoorbeeld naar de ligging ten opzichte van bepaalde voorzieningen, zoals scholen, supermarkten, sportverenigingen of andere voor jou belangrijke voorbeelden. En heeft de wijk waar de woning in ligt wel een goede reputatie? Niets belemmert je woongenot immers zo erg als asociale buren of een onveilige straat.

Wees scherp op gebreken

Ieder huis heeft zo zijn gebreken, dus ook de woning waarop je na de eerste foto’s al helemaal verliefd was. Let hier dus goed op. Een aantal mogelijke voorbeelden:

  • Gebreken die vaak voorkomen zijn scheuren in de muren. Kijk hier goed naar, zeker als de woning wat ouder is.
  • Kijk goed naar mogelijke gaatjes in het houtwerk. Dit kan namelijk duiden op houtworm, wat ontzettend schadelijk kan zijn.
  • Een handige tip om vochtproblemen te achterhalen is door even met je knokkels op de muur te kloppen. Als vervolgens het stucwerk afbrokkelt moeten bij jou de alarmbellen afgaan.
  • In woningen gebouwd voor 1994 kan nog wel eens asbest verwerkt zijn. Dit is goed om te weten, omdat asbest kankerverwekkend is en alleen door een echte specialist weggehaald kan worden.

Schakel de hulp in van een aankoopmakelaar

Je kunt nog wel zo goed voorbereid een bezichtiging in gaan, een goede aankoopmakelaar heeft doorgaans een veel beter gevoel voor de juiste vragen en een veel beter oog voor gebreken dan jij. De allerbeste tip is daarom het inschakelen van een aankoopmakelaar. Bovendien kan hij veel beter de onderhandelingen voeren dan jij, waardoor je de kosten er zo uit haalt!