Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Geef je dak eens wat meer aandacht

Een dak boven je hoofd is net zo belangrijk als muren om je heen. Het zijn de belangrijkste onderdelen van je (nieuwe) huis. Deze beschermen je tegen de kou, de warmte en de wind. Je huis biedt je veiligheid en geborgenheid. Een dak is daarom erg belangrijk en dient goed onderhouden te worden. Want je kunt er beter op tijd bij zijn dan net te laat.

Een goed werkende dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater wordt afgevoerd. Maar vooral in de herfst kan de dakgoot vol waaien met bladeren. Het is zeker van belang dat deze worden verwijderd, zodat de goot niet overstroomt. Een klusje die je zelf kunt doen. Een overstroming kan lekkage, houtrot en wandschade veroorzaken en daar zit je echt niet op te wachten. Het kan ook zeer nuttig zijn om regelmatig de dakgoten te controleren op schade. Vooral bij de wat oudere huizen is het raadzaam de dakgoten op den duur te vervangen.

Er is op het gebied van dakgoten veel keus. Bijvoorbeeld een zinken goot. Deze is recyclebaar, waardoor het een duurzame keuze is. Dit materiaal is tegen elk weertype opgewassen, dus ook tegen een strenge vorst. Naast zink zijn er ook kunststof goten. Kunststof is licht en daarom gemakkelijk om mee te werken. Het gaat lang mee, dus ook dit type goot heeft een duurzaam karakter. Naast kunststof en zink bestaan er ook dakgoten van metaal, aluminium, PVS en polyester. Voor elk type huis en elke portemonnee is er wel een goot die passend is.

Het dak op met bitumen

Daken heb je ook in allerlei soorten. Een dak met dakpannen erop, of bedekt met een rieten kap en er zijn daken waar bitumen op ligt. Bitumen is een dakleer dat waterdicht is en goed tegen temperatuurschommelingen kan. Meestal wordt bitumen dakbedekking gebruikt op platte daken. Het is een licht elastisch materiaal waarmee gemakkelijk kan worden gewerkt. Tegenwoordig wordt het niet meer gemaakt van teer, maar is het een overblijfsel van verwerkte aardolie. Dit is ten eerste een stuk veiliger en ook nog eens veel duurzamer. Als het eenmaal ligt kan je dak er weer een hele tijd tegenaan.

Shingles

Heb je een schuin dak, of wil je een mooi tuinhuisje maken, dan zijn shingels een mooie optie. Dit is een dakbedekking lijkend op een dakpan gemaakt van bitumen. Ook zijn deze shingles ideaal voor serres, overkappingen en voor dierenverblijven.

Controleer zo nu en dan je dak

Door een harde storm kan er een dakpan van het dak waaien. Dan heb je veel kans op daklekkage. Het regenwater kan dan gemakkelijk binnensijpelen en behoorlijk wat schade aanrichten. Je kunt zelf het dak op, of een gespecialiseerd bedrijf laten komen om de schade te laten herstellen. Belangrijk is het in ieder geval dat je zo snel mogelijk actie onderneemt, zodat het niet erger wordt. Regelmatig onderhoud van het dak is belangrijk, zodat je bij de verzekering kunt laten zien dat de schade niet door verwaarlozing is ontstaan. Welk soort dak je ook hebt.