Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Gemakkelijk schilderijen bevestigen met een ophangsysteem

Het ophangen van een schilderij of een andere wanddecoratie is best lastig. Hoe bepaal je de beste positie? Waar moet je rekening mee houden voor je gaat boren? Natuurlijk wil je voorkomen dat je straks een scheef hangend schilderij en allemaal gaten in de muur hebt. Met een schilderij ophangsysteem kun je dit voorkomen. Hiermee kun je je kunstwerken achteraf nog heel gemakkelijk verplaatsen.

Hang een schilderij nooit zomaar op je gevoel op, maar bereken eerst wat de beste positie is. Als je jouw gekozen kunstwerk boven een meubel hangt, zorg dan voor een goede afstand. Te dicht op een kastje is niet mooi, maar te ver er vanaf ook niet. Meestal is juiste afstand zo’n tien tot vijftien centimeter. Let erop dat het midden van een schilderij op ooghoogte hangt. Heb je een mooie plek voor je schilderij gevonden? Laat iemand het schilderij voor je vasthouden op de plek die je in gedachte hebt. Kijk goed of je helemaal tevreden bent.

Controleer vervolgens of er achter de gekozen muur misschien leidingen of elektriciteitskabels lopen. Deze staan als het goed is allemaal weergegeven op de bouwtekeningen van je huis. Bij de bouwmarkt zijn leidingzoekers te koop, die aangeven of er een leiding achter een bepaalde muur zit. Teken met een potlood op de muur waar je je schilderij neer wilt hangen. Je kunt hiervoor ook schildertape gebruiken. Heb je verschillende schilderijen, die je graag naast elkaar wilt hangen? Kijk van te voren goed of ze écht bij elkaar passen. Als een schilderij teveel afwijkt van de andere, dan kun je deze misschien beter een ander plekje geven. Meet vervolgens of de onderlinge afstand van de kunstwerken die je wilt ophangen precies gelijk is.

Ophangsysteem

Vind je bovenstaande toch een beetje lastig? Gelukkig is er nog een andere optie om je schilderij op te hangen. Je kunt een ophangsysteem voor schilderijen gebruiken. Zo’n systeem heeft een heel belangrijk voordeel: het schilderij kan achteraf nog worden verplaatst. Je kunt bijvoorbeeld een ophangrail gebruiken die aan de wand of het plafond wordt bevestigd. Het schilderij hangt dan met ophanghaken en onopvallende draden voor de muur.

Het ophangsysteem heeft nog een pluspunt: je kunt er veel meer mee ophangen dan schilderijen alleen. Denk bijvoorbeeld aan spiegels, posters, wandkleden, fotolijsten en allerlei andere hangende decoraties. Ook maakt het niet uit welke ondergrond je kiest. De ophangsystemen zijn geschikt voor iedere muur of plafond. Het maakt niet uit of deze uit gips, beton of bakstenen bestaat.

Drie delen

Een ophangsysteem bestaat doorgaans uit drie delen: de ophangrails voor aan de wand of voor aan het plafond en een ophangkoord en een ophanghaak om de wanddecoratie te bevestigen. Als eerste hang je de rails op. Daarna kun je op iedere gewenste plek de ophangkoorden plaatsen. Tot slot bevestig je de ophanghaak. Kies de juiste hoogte en hang het kunstwerk op. Ontdek je vanaf de bank dat het schilderij toch iets hoger moet? Of wat meer naar rechts misschien? Dan is dat geen enkel probleem!