Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Lees alles over wonen en lifestyle!
Lees alles over wonen en lifestyle!
Niets heerlijker dan dat de zon schijnt. Niet alleen voor je humeur, maar ook voor de wereld. Want als de zon schijnt, wordt er nog meer zonne-energie opgewekt. En dat is goed voor iedereen. Of je nu wel of geen zonnepanelen op je dak hebt.
Je woning duurzaam maken, is niet alleen heel hip maar ook gewoon heel slim. Maar wat als je geen eigen woning hebt of geen spaarpotje om de investering uit te betalen? Geen nood. Er zijn namelijk veel meer manieren om van duurzame energie te profiteren.
Heb je geen eigen woning of wil je nu, om wat voor reden dan ook, geen zonnepanelen? Dan is het belangrijk dat je een goede keuze maakt voor de juiste energieleverancier. Er zijn tegenwoordig ook Groene energieleveranciers. Dit zijn leveranciers van energie die met name groene, dus duurzame, energie leveren. Wil je een goede keuze maken, dan kun je kijken of de leverancier een Garantie van Oorsprong (GvO) heeft. Zo’n GvO is een certificaat dat aanduidt of stroom groen is. Voor iedere 1.000 kWh die de klanten verbruiken moet de leverancier zo’n certificaat afboeken.
Bij groene energie maak je gebruik van zonne-energie of windenergie die ergens anders opgewekt wordt. In Nederland staan heel wat windmolens die deze energie opwekken. Maar ook andere gezinnen die wel zonnepanelen hebben, wekken op bepaalde momenten meer op dan ze nodig hebben. Door terugleveren kan de energieleverancier deze energie gebruiken voor andere klanten. Zo ben je toch duurzaam bezig.
Wil je wel zonnepanelen maar vind je de aanschaf (nog) te duur, dan is het goed om te weten dat als je zelf zonnepanelen hebt en gaat terugleveren, de belastingdienst je ziet als een kleine energieleverancier. Dit betekent dat je op de zonnepanelen en de installatiekosten dus 21% btw terug kunt vragen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Daarnaast kan er in veel gemeentes gebruikt worden gemaakt van subsidies. Veel gemeentes hebben duurzaamheid als speerpunt en willen over een x aantal jaren volledig energieneutraal zijn. Met subsidies stimuleren ze de inwoners de woningen energiezuiniger te maken. Hierdoor is het aanschaffen van zonnepanelen misschien wel een optie.
Zijn er geen subsidies, dan is het nuttig om na te vragen of je in jouw situatie gebruik kunt maken van de energiebespaarlening. Deze bijzondere lening houdt in dat je kunt investeren in duurzaamheid op gebied van energie met aantrekkelijke voorwaarden zoals een lage rente. Het exacte rentetarief hangt af van het bedrag van de lening.
Uiteraard begrijpen we dat ook de energieopbrengst een rol speelt in je keuze of je zelf zonnepanelen gaat aanschaffen of voor groene energie van een energieleverancier kiest. Om een goede berekening te maken, zijn een aantal factoren belangrijk. Denk aan het aantal zonuren, maar ook wat voor dak je hebt en hoeveel panelen je wil aanschaffen en uiteraard het vermogen van de zonnepanelen. Dit vermogen wordt bij zonnepanelen uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer Wattpiek hoe hoger het rendement. Gemiddeld wordt voor een vermogen van 295 Wp gekozen. Wil je weten wat jouw dak aan vermogen op kan wekken, vraag het dan aan je groene energieleverancier.