Gezond eten, hoe doe je dat nou?

Heb je ooit al eens je BMI berekend? Dit is mogelijk via BMI berekenen. Als hieruit blijkt dat je wat te zwaar bent dan is het zeker verstandig om ervoor te kiezen om fitter te worden. Je kunt dit doen door veel te gaan sporten, maar gezond eten zal ook zeker nodig zijn. Dat klinkt makkelijker dan het eigenlijk is. Dit komt vooral doordat er ontzettend veel producten liggen in een supermarkt. Het is dan lastig om te bepalen wat gezien wordt als gezond of juist ongezond. Gelukkig zullen de onderstaande tips je helpen om ervoor te zorgen dat je gezond eet. Wil je het nog beter doen? Koolhydraatarm eten is dan een aanrader! 

Groene groente

Zo is het verstandig om elke dag minimaal een groene groente te eten. De stelregel is namelijk het volgende: hoe groener de kleur, hoe gezonder het voedsel is. Dit moet je dus in je achterhoofd houden als je in een supermarkt loopt om boodschappen te doen. Groene groente is natuurlijk sowieso goed. Dit komt met name doordat het rijk is aan vezels, terwijl groene groentes ook veel mineralen bevatten. Hierbij kun je onder andere denken aan ijzer. Als je geen zin hebt om elke dag naar de supermarkt te gaan dan kun je ervoor kiezen om zakken diepvries snijbiet, spinazie en andere (blad)groen groente in je diepvries neer te leggen. Door het diepvriezen zul je wel wat vitamines verliezen, maar alsnog is het gezonder dan blikgroente.

Volkoren

Koolhydraten zijn een cruciale bron van energie. Toch is dit niet altijd even goed voor je, vooral omdat we veel te veel koolhydraten eten. Het is dan ook nodig om dit te veranderen, wat je kunt doen met koolhydraatarm eten. Zo moet je hoe dan ook lege koolhydraten laten staan. Hierbij kun je denken aan witte pasta en witte rijst, maar ook frisdrank en koek. Het is juist vele malen gezonder om vezelrijke producten naar binnen te werken. Als je een gebalanceerd dieet wilt volgen dan moet je ervoor zorgen dat je genoeg vezels binnen krijgt. Om dit doel te kunnen behalen zal het nodig zijn om de verpakkingen af te lezen, hierop staat immers hoeveel vezels een bepaald product bevat. Per dag zul je trouwens minstens 30 gram vezels per dag binnen moeten krijgen.

Onbewerkt

Als je gezond wilt eten dan moet je ook zeker kiezen voor natuurlijk en puur voedsel. Dit zijn producten die onbewerkt zijn, wat eten is dat echt goed bij gezond eten past. Eventueel kun je dit aanvullen producten die minimaal bewerkt zijn indien dit nodig is. Er zijn namelijk diverse gradaties op het gebied van voedselbewerking. Zo zijn linzen natuurlijk ook bewerkt. Dit komt doordat ze eerst gedroogd worden voordat ze verpakt worden. Alsnog gelden linzen wel als een whole food. Met andere woorden, alhoewel ze bewerkt zijn worden ze toch gezien als gezond. Voor ander bewerkt voedsel geldt dit zeker niet, dit is met name het geval als het bewerkt is om sterker van smaak te zijn, aantrekkelijker te ogen of ervoor te zorgen dat het gemakkelijker bereid kan worden.