Groen energiecontract is duurzaam

Een beter milieu begint bij jezelf, wordt er gezegd. Natuurlijk is het waar dat je zelf heel wat aan een groener milieu kan doen door afval te scheiden en geen plastic tasjes te gebruiken. En natuurlijk stap je over op een energiecontract voor groene energie. Maar wat is groene energie eigenlijk precies?

Groen is natuurlijk

Groene energie wordt groen genoemd, omdat deze kleur met natuurvriendelijk wordt geassocieerd. De energie zelf heeft natuurlijk geen groene kleur. Ook geeft het aan dat deze energie op een groene, duurzame wijze wordt opgewekt met behulp van natuurlijke bronnen.

Groene bronnen

De bronnen die worden gebruikt voor groene energie zijn: wind, zon, water en biomassa. Deze bronnen worden ook duurzaam genoemd, omdat de wind altijd waait, de zon schijnt, water stroomt en biomassa aangroeit. Biomassa bestaat uit rioolslib, groente-, fruit- en tuinafval, tuinbouwafval en ander natuurlijk materiaal.

Groen gas

Wanneer je gas gebruikt in de woning, bijvoorbeeld voor warm water en de verwarming, dan is dit aardgas. Aardgas is een brandstofbron die met rasse schreden opraakt. Een duurzaam alternatief voor aardgas is groen gas. Dat wordt opgewekt uit biomassa. Door het verbranden of laten vergisten van biomassa ontstaat er een gassoort. Dit gas wordt opgevangen en vervolgens gezuiverd zodat het op het gasnetwerk vermengd kan worden met het aardgas. Zo geniet je altijd van gas van hoge kwaliteit en dus warmte in je huis.

Groene stroom

Energie uit wind, water en zon wordt omgezet tot stroom. Het opwekken van duurzame stroom gebeurt vooral door energiemaatschappijen. Maar je ook zelf bijdragen tot een beter milieu. Groene stroom kun je namelijk zelf opwekken met behulp van zonnepanelen of zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot gas kan groene stroom kan meteen mee op het stroomnetwerk, waardoor je er direct van kan profiteren. Groene stroom werkt even goed dan grijze stroom, dus je geniet probleemloos verder van licht, de televisie, vers eten uit de koelkast en meer.

Investeer in groene energie

Om energie uit fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie, steenkolen en kernenergie) te gaan vervangen, is het belangrijk om in groene energie te investeren. Hoe meer mensen overgaan op een contract met groene energie, des te sneller kunnen we Nederland voorzien van energie die opgewekt wordt uit duurzame bronnen. Dat is belangrijk voor het milieu en het milieu is belangrijk voor ons.

Geen nieuwe aansluiting nodig

Wanneer je overstapt op groene stroom, dan merk je daar zelf weinig van. Je hebt geen nieuwe meters nodig en er hoeven ook geen nieuwe leidingen naar je huis worden getrokken. De stroom komt gewoon via het netwerk naar je toe. Nu nog in een mix, maar hoe meer groene stroom we afnemen, des te meer er op het netwerk terecht komt.

Energie vergelijken

In Nederland kunnen wij kiezen uit heel veel verschillende energieleveranciers. Sommige leveranciers hebben een landelijke dekking en andere energiemaatschappijen richten zich op een bepaalde regio van ons land. Deze uitgebreide keuze heeft als voordeel dat je zelf kunt kiezen voor een energiemaatschappij die het beste bij je past. Door de diverse aanbieders te vergelijken vind je altijd de goedkoopste energieleveranciers die aansluit bij jouw wensen.

Verschillende energieleveranciers

Vattenfall is verreweg de grootste energieleverancier van Nederland. Deze energiemaatschappij levert energie en stroom door het hele land. Kleine maatschappijen werken daarom graag met deze energiegigant samen. Andere bekende energiemaatschappijen zijn bijvoorbeeld de Nederlandse energiemaatschappij, Essent en E.On. Al deze bedrijven voorzien huishoudens en bedrijven van energie zoals gas en elektriciteit.

Je kunt je huis voorzien van energie door een contract af te sluiten met één van de vele aanbieders die in jouw regio actief zijn. Soms komen werknemers van een energiemaatschappij bij jou aan de deur om je over te halen om over te stappen naar hun maatschappij of ze spreken je hiervoor op straat aan. De drempel om over te stappen wordt hiermee nog kleiner. Daarnaast kun je heel eenvoudig online een overstap in gang zetten. Tip: lees verder over een energieneutrale woning