Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Harman Kardon Citation one

Harman Kardon is het merk apparatuur dat een sublieme geluidskwaliteit voortbrengt. Een Harman Kardon Citation One speaker is het neusje van de zalm. Wat maakt muziek luisteren via deze apparatuur zo bijzonder? Een stukje geschiedenis en techniek.  

Sidney Harman en Bernard Kardon. Het zal je niet direct iets zeggen, maar waarschijnlijk wel als we beide achternamen van de heren achter elkaar zetten; Harman Kardon. Liefhebbers van het luisteren naar goede kwaliteit muziek herkennen dit. Beide heren zijn namelijk de grondlseggers van de Harman Kardon audio-apparatuur met een prachtige vormgeving en belangrijker nog: een subliem geluid. Beide heren ontwikkelden in 1953 in de Verenigde Staten een hoge kwaliteit audio-apparatuur, en ze waren de eersten die een cassettedeck met Dolby B noise reduction op de markt brachten. Inmiddels is er nog veel meer.

De Harman Kardon Citation One speaker kan overal staan 

De ontwikkelingen als het gaat over radio gaan een lange weg terug. Wie kent nog de enorme radio die in de jaren vijftig in de huiskamer een prominente plaats innam. Het was een uitvinding die overigens pas aan het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw het levenslicht zag, toen er apparaten verschenen waarbij batterijen, luidsprekers en de ontvanger in één apparaat samenkwamen. Aan het eind van de jaren vijftig ontstond de mogelijkheid een radio mee naar buiten nemen. De transistorradio was een feit, draadloos en draagbaar. Deze werkten op batterijen. 

De radiotechniek werkte lange tijd met AM en FM golven. Een radiosignaal bestaat uit een draaggolf en een signaal dat muziek en stem bevat. Bij de middengolf is het muzieksignaal er zo aan toegevoegd dat het de sterkte (amplitude) van de draaggolf varieert. Je herkent hier de afkorting AM: amplitude modulatie. Andere signalen, die in dezelfde frequentie zitten als de draaggolf zoals bliksem, kunnen dit verstoren. Bij FM, wat staat voor frequentie modulatie, varieert de muziekgolf de frequentie van de draaggolf en blijft de sterkte van de draaggolf constant. Omdat het ontvangapparaat alleen let op de variatie van de frequentie, hebben storingen, die de sterkte van het signaal beïnvloeden, geen effect op de ontvangst. 

Signalen kunnen elkaar in de weg zitten, en daarom heeft elke zender een bandbreedte. FM zit in een gebied waar die bandbreedtes naast elkaar kunnen bestaan. 

Het mooiste geluid uit de Harman Kardon Citation One speaker. FM en AM worden vervangen door DAB

Nog niet zolang geleden werden FM en AM vervangen door het digitale DAB-signaal. Digital Audio Broadcasting. Een aantal jaren geleden kopte de Telegraaf nog dat het gebruik van DAB+, een verbeterde versie van DAB wat de digitale opvolger van FM is, sinds 2015 verdrievoudigd was. Zo’n twee miljoen mensen luisteren via DAB+. Dertien procent van het aantal radiospelers verloopt via DAB+. 

In Nederland wordt sinds 2013 via de ether uitgezonden in DAB+. Binnen het systeem wordt gebruik gemaakt van verschillende frequentieblokken. Binnen zo’n blok (of kanaal) kunnen meerdere audiosignalen met flexibele bandbreedte worden uitgezonden. Dat is heel anders dan wat er gebeurt bij FM en AM radio. Hierbij kon je slechts één stereo geluid (FM) of mono geluid (AM) uitzenden per frequentie.

Luister maar naar de radio uit de Citationserie van Harman Kardon

Ten opzichte van internet radio is dit weer heel anders omdat je daarvoor een internetverbinding nodig hebt. Dat is niet het geval bij DAB+ radio. Die laatste wordt zoals gezegd uitgezonden via de ether ofwel de lucht. Bij internetradio gebeurt het via een internetverbinding die bijvoorbeeld traag kan zijn. Er bestaan inmiddels ook hybride radio’s die zowel via DAB+ als via het internet ontvangen. 

DAB ontvangst is volledig vrij van ruis en de geluidskwaliteit is enorm goed. Dat is ook te horen als je luistert naar de (wekker)radio uit de Citationserie van Harman Kardon. De DAB/DAB+-radio kun je koppelen met andere Citation-luidsprekers om een complete home audio-ervaring te creëren en toegang te krijgen tot meer dan driehonderd muziekstreamingdiensten. Je kunt zelfs handsfree assistentie krijgen door tegen Google te praten. 

Tegenwoordig is Harman Kardon ook verantwoordelijk voor geluidssystemen in auto’s van veel kwaliteitsmerken zoals BMW, Volvo, Saab, Landrover en Mercedes-Benz. Bovendien levert het bedrijf ook de audio bij pc’s en laptops van merken als Acer, Toshiba en Asus. Het is niet alleen het geluid dat geweldig wordt weergegeven. Ook het ontwerp van de apparatuur mag er zijn. Stijlvolle speakers zijn een aanwinst voor het interieur. 

Hoe het allemaal begon bij Harman Kardon

Harman Kardon was het eerste bedrijf dat een FM-tuner, versterker en luidsprekers in één apparaat samenbracht, de Festival D1000-ontvanger. In 1956 trok Kardon zich terug uit het bedrijf, maar de naam bleef gehandhaafd. Harman kocht het aandeel van Kardon over. In 1958 produceerde Harman Kardon de eerste stereo-versterker ter wereld: de Festival TA 230.

Wie waren eigenlijk die mannen die zoveel verstand hadden van audio en innovatief waren ingesteld? Sidney Harman werd op 1918 geboren in Canada en ontwikkelde zich tot ingenieur. Zijn baas was Bernard Kardon. Samen richtten ze in halverwege de jaren vijftig Harman Kardon op.  

Zijn ondernemende kwaliteiten uitten zich eveneens in andere zaken. Zo werd hij uitgever van het tijdschrift Newsweek, en was hij twee jaar lang de Amerikaanse onderminister van Handel. De man bleef zijn leven lang een filantroop die op alle mogelijke manieren organisaties en individuen ondersteunde door het delen van zijn kennis. In 2006, op een leeftijd van 88 jaar, ging Harman met pensioen. Hij overleed in 2011 aan acute leukemie. Bernard Kardon was een in 1914 geboren in Amerika geboren ingenieur. Hij overleed in 1993 op 79-jarige leeftijd.  

Harman Kardon audio-apparatuur zorgde voor een revolutie in de huiskamer

De hifi-apparatuur van Harman Kardon zorgde voor een revolutie in de huiskamers vanwege de hoge geluidskwaliteit en later ook nog eens de stijlvolle vormgeving. Een grote hit is de Citation serie. Hierbij komen innovatie op het gebied van het voortbrengen van het meest prachtige geluid en minimalistisch design heel mooi samen. Het systeem brengt een subliem geluid voort. De geluidsboxen zijn bekleed met een stof van het kwaliteitsmerk Kvadrat. De stof is vuilafstotend en vlamvertragend. 

Multiroom wordt de geluidsverdeling genoemd. Dat biedt een ervaring waarbij je overal waar je je in de kamer ook maar bevindt altijd die hoge kwaliteit geluid te horen krijgt. Alle zintuigen staan daarbij op scherp. Inmiddels is er ook een surround systeem voor bij de tv, zelfs met de stem te bedienen dankzij Google Assistent. De Citation One is de minimalistisch vormgegeven geluidsbox met een sublieme geluidskwaliteit. Ook deze speaker is te bedienen middels de stem met Google Assistent.