Help, welke gordijnen passen bij mijn interieur?

Ben je toe aan nieuwe gordijnen in je interieur? Maar vind je het moeilijk om de juiste te kiezen? Dat is helemaal niet gek, want het kan best moeilijk zijn om de juiste gordijnen voor jouw interieur te kiezen. Passen de gordijnen niet in je interieur? Dan verpest dat de sfeer in de ruimte. Wij helpen je een eindje op weg bij het kiezen van de juiste gordijnen.

Soorten gordijnen

Er zijn verschillende soorten gordijnen, ook voor verschillende functies. Zijn gordijnen voor de sier? Of zijn ze voor in de slaapkamer? In dat geval wil je het liefst verduisterende gordijnen. Als ze voor de sier zijn, hoeven ze niet per se verduisterend te zijn. In de woonkamer kun je beter lichtdoorlatende gordijnen nemen. We hebben een aantal soorten gordijnen voor je op een rijtje gezet:

  • Inbetweens

Inbetweens zijn lichtdoorlatenden gordijnen, de stof is transparant, maar dik genoeg om vol te lijken. Het fijne aan inbetweens zijn dat je wel naar buiten kan kijken, maar niet van buiten naar binnen. Ideaal! De gordijnen geven een mooie lichtinval en je kunt hiermee spelen, zodat je de perfecte sfeer in huis haalt. Inbetween gordijnen kopen is dus ideaal, wanneer je wel een mooie lichtinval in je woonkamer wilt, maar het niet prettig vindt als de mensen van buiten naar binnen kunnen kijken.

  • Overgordijnen

Overgordijnen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Ze zijn vooral bedoeld om sfeer te creëren, maar kunnen ook een isolerende en verduisterende functie hebben. Ook in de stoffen kunnen de overgordijnen verschillen, zo heb je de gordijnen in katoen, linnen of velours. Vaak gaan deze gordijnen over de vensterbank of radiator heen, eigenlijk wat de naam ook al zegt. Een echte sfeermaker.

  • Vitrage

Vitrage is vaak gemaakt van een transparante stof. Je kan spelen met de lichtinval en filteren de inval van natuurlijk licht. Het wordt ook wel glasgordijn genoemd, dat komt door de transparante stof en het lichtdoorlatendheid. Wanneer er voor overgordijnen gekozen wordt, wordt er vaak vitrage bij genomen. Dat komt omdat overgordijnen vaak een verduisterende werking hebben en dit wil je niet altijd. Overdag is het bijvoorbeeld prettig om een mooie lichtinval te creëren en dat kan met vitrage.

  • Gordijnen op maat

Gordijnen op maat zijn ideaal als je specifieke afmeting wilt hebben voor je gordijnen. Er zijn standaard afmetingen, maar het kan zijn dat dat net niet past bij jouw raam. Je kunt je gordijnen gemakkelijk op maat laten maken, door de juiste afmetingen en stof door te geven aan een specialist. Ben je zelf handig? Dan kun je ook nog zelf de gordijnen op maat maken. Liever de gordijnen al kant en klaar bij jou thuis geleverd? Geen probleem, het kan allemaal.