Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Herfinanciering: hoe werkt dat eigenlijk?

Om een huis te kunnen kopen, moet nagenoeg iedere Nederlander een hypotheek afsluiten. Hiervoor kunt u bij een bank terecht, maar ook bij een kredietverstrekker. Indien u een hypotheek afsluit, wordt er een rentevaste periode afgesproken. De rente staat hierdoor vast, waardoor u weet wat u aan rente betaalt. Is de hypotheekrente de afgelopen tijd gedaald? Dan betaalt u nu mogelijk onnodig veel rente bij de huidige geldverstrekker. U kunt in dat geval uw hypotheek herfinancieren. U brengt uw hypotheek dan onder bij een andere bank of kredietverstrekker. Er zijn genoeg Nederlanders die niet weten hoe herfinancieren werkt. Om u op weg te helpen, vertellen wij hier hoe het oversluiten van een hypotheek in zijn werk gaat.

Wat is herfinancieren?
Het kan zijn dat u nog niet eerder van herfinancieren gehoord heeft. Wanneer u niet weet wat het is, kiest u er ongetwijfeld ook niet voor. Daarom vertellen we u hier eerst kort wat herfinancieren precies is. Indien u kiest voor een herfinanciering van uw hypotheek – ook wel oversluiten genoemd – sluit u een nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Wat u in dat geval met de oude hypotheek doet? Aflossen met het geld van de nieuwe hypotheek. Op deze manier bent u verlost van de oude hypotheek, waardoor enkel de voorwaarden voor de nieuwe lening nog gelden.

De voordelen van een hypotheek herfinancieren
Nu u weet wat herfinancieren precies is, bent u mogelijk benieuwd naar de voordelen ervan. Indien het u niets oplevert, steekt u er vast ook geen tijd en moeite in. In sommige gevallen is dat wel aan te raden. U kunt namelijk geld besparen wanneer u voor een herfinanciering van uw hypotheek kiest. Dit is het geval wanneer de hypotheekrente de afgelopen tijd gedaald is. U betaalt dan minder rente wanneer u kiest voor een herfinanciering. Uw lening wordt hierdoor goedkoper. Oversluiten kan ook interessant zijn wanneer de voorwaarden van uw huidige lening u niet langer aanstaan. Mogelijk kunt u betere voorwaarden krijgen bij een andere geldverstrekker. Door voor herfinancieren te kiezen, plukt u hier de vruchten van.

Wel of niet herfinancieren?
Herfinancieren kan interessant zijn, maar dat is niet altijd het geval. Indien u uw hypotheek oversluit binnen de rentevaste periode, moet u namelijk een boete betalen aan de huidige geldverstrekker. Dit was één van de voorwaarden waarmee u akkoord ging bij het afsluiten van uw huidige hypotheek. Wanneer u meer bespaart door de nieuwe rente dan de boete u kost, is herfinancieren interessant. Is dit niet het geval? Dan is oversluiten geen goed idee. Twijfelt u of herfinancieren verstandig is? Schakel dan een hypotheekadviseur in Zaandam in. Deze specialist kijkt met u mee en adviseert u over de beste keuze. Hierdoor weet u binnen de kortst keren of herfinancieren in uw situatie al dan niet interessant is.